Nyheter från Ekonomi

SJ-utmanaren Blå tåget begärs i konkurs

Bolaget som driver Blå Tåget begärs i konkurs. Det är inkassoföretaget Svea Inkasso som lämnat in en konkursansökan för Skandinaviska Jernbanor AB till Stockholms tingsrätt.

Miljardböter i USA för mutor – Karimova åtalas

I en parallell till Telias affärer i Uzbekistan får ryska konkurrenten MTS betala över 8 miljarder kronor i böter i USA. Åklagaren påpekar att USA är på jakt efter de personer som tar emot och betalar mutor.

Seat Arona är både djärv och inställsam

Den som ”vågar sticka ut från mängden” väljer Arona. Okej.

Oro för konjunkturen sänker börserna

Kraftigt falla på börsen i Kina.

Kvinnors ägande hälften av männens

Stora skillnader för aktier, fastigheter, skog och bilar, visar ny rapport.

Universitet stänger av studenter efter fusk – fler utreds

Sju studenter har stängts av från Lunds universitet efter att de fuskat på högskoleprovet, vilket Sydsvenskan var först att rapportera. En läkarstudent från Örebro universitet och en student från KTH har också förlorat sina plats. Samtidigt uppger flera universitet att utredningar pågår.  De nio som nu förlorat sina studieplatser ingår alla i den grupp på 13 personer som förlorade sina provresultat efter utredningen mot fusktjänsten HP-hjälpen.  

Så vill Helldén minska biltrafiken i Stockholm

”Grundproblemet är för många bilar”, säger trafikborgarrådet.

Friande Teliadomar överklagas av åklagare

Chef för riksenhet mot korruption: Tingsrätten har uppfattat fakta i domen fel.

Friande Teliadomar överklagas

Åklagarsidan överklagar tingsrättens frikännande domar mot ex-vd Lars Nyberg och två andra tidigare chefer på Telia. Misstankarna om att trion betalat miljardmutor i samband med affärerna i Uzbekistan hamnar därmed även i hovrätten.

Ministern vill se hårdare tag mot löneskillnader

Jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP) vill sätta hårdare press på arbetsgivare som inte betalar jämställda löner.  – Lagstiftningen finns, men vad gör vi om den inte följs? Vi behöver kraftfullare verktyg, säger hon och hänvisar till den utredning som regeringen har tillsatt för att undersöka hårdare sanktioner.

ECB-besked goda nyheter för låntagare

Europeiska centralbanken skjuter på kommande räntehöjning. Det är goda nyheter för svenska bolånetagare.

Brexitoro ökar hos svenska företag i Storbritannien

Ängsligheten ökar bland svenska företag i Storbritannien. Och det är den politiska osäkerheten kring Brexit som oroar företagsledningarna, berättar Peter Sandberg, vd för Svenska Handelskammaren i London.

Brexitoro ökar hos svenska företag

Allt fler kommer på informationsmöten hos Svenska Handelskammaren i London.

Finansinspektionen får kritik av riksdagen

Finansinspektionen (FI) kallar sina baltiska motsvarigheter till möte i Stockholm. Anledningen är behovet av bättre samarbete mot penningtvätten i de nordisk–baltiska bankerna.  – Det behövs mycket mer jobb från bankerna och från oss, säger Erik Thedéen, FI:s generaldirektör. 

Kändiskocken vann tvisten med hamburgerjätte

Kocken Johan Jureskog har tvistat om logotypen med den europeiska jätten Burgerista. Nu har Patent- och registreringsverket, PRV, avgjort fallet.

”Kinesisk polis skapade ny symbol för feminism”

Torbjörn Petersson: Bryskt gripande gav en annan effekt än väntat.

Indiska flygplatser dåligt rustade för passagerarrusning

Världens snabbast växande flygmarknad finns i Indien. Antalet passagerare väntas uppgå till 500 miljoner om året 2037. Nu varnar den internationella luftfartsorganisationen IATA för att flygplatser och bagagehantering är illa rustade för det ökade trycket.  

Appar för barn lockar ofta till köp

En klar majoritet av appar riktade till barn har innehåll som strider mot såväl marknadsföringslagen som god affärssed, anser Sveriges Konsumenter som granskat appar för barn.

Swedbank har spärrat tipssida hos SVT

Swedbank har efter uppgifterna i SVT:s Uppdrag Granskning om penningtvätt inom banken spärrat anställdas möjlighet att kontakta journalister, rapporterar Dagens industri. 

Swedbank har spärrat SVT:s tipssida

Banken hävdar att det beror på banksekretessen.

Swedbank anmäls för penningtvätt

Visselblåsaren Bill Browder anmäler banken till Ekobrottsmyndigheten.

Visselblåsare har anmält banken för penningtvätt

176 miljoner dollar inblandade, enligt anmälan.

Browder anmäler Swedbank för penningtvätt

Visselblåsaren Bill Browder anmäler Swedbank till flera svenska myndigheter. Den tidigare finansmannen hävdar att han identifierat misstänkta transaktioner för 1,6 miljarder kronor som gått främst till Swedbank i Baltikum, men också till en del svenska konton.

Bostadspriserna på 2016 års nivå

Osäkert vart marknaden är på väg, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Bostadspriserna på samma nivå som sommaren 2016

Bostadspriserna stod, med vissa undantag, stilla under februari månad.  Den uppgång som skedde efter sommaren, bröts senare under hösten och nu motsvarar prisnivån den som gällde under sommaren 2016, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Svagt nedåt på Asiens börser

Utvecklingen var blandad på de ledande Asienbörserna när torsdagens handel inleddes.

Huawei stämmer amerikanska staten

Efter bannlysning av produkter • Anklagar även USA för stöld av källkod.

Huawei stämmer den amerikanska staten

Den kinesiska telekomjätten Huawei stämmer USA för att företagets produkter bannlysts i den amerikanska statsapparaten. Samtidigt anklagas Washington för att ha hackat Huaweis servrar och stulit mejl och källkod.

Swedbanks storägare öppnar för att ge vd Birgitte Bonnesen ansvarsfrihet

Avslöjandet om misstänkt penningtvätt inom Swedbanks verksamhet har lett till att bankens aktievärde fallit med 45 miljarder kronor. Bankens vd Birgitte Bonnesen har kritiserats och den information som banken gjort tillgänglig för allmänheten har varit bristfällig – trots det öppnar storägaren Sparbanksgruppen för att ge henne och styrelsen ansvarsfrihet, skriver SVD.  

Ekonomiprofessor: Ett misstag att skylla ojämställdhet på män

Dagens stora jämställdhetsfråga handlar om omvårdnaden om barnen. Och mycket arbete återstår för att överbrygga inkomstgapet mellan mödrar och fäder. Det säger ekonomiprofessor Barbara Petrongolo till DN.

”Ett misstag att skylla ojämställdhet på män”

Professor: Den stora frågan handlar om omvårdnaden om barnen.

”Misstag skylla ojämställdhet på män”

Professor: Barnen är den stora frågan.

Fallgroparna som förstärker könsroller

Professor: Ett misstag att skylla ojämställdheten på männen.

Kylie Jenner världens yngsta dollarmiljardär

Facebooks grundare Mark Zuckerberg stod för det största fallet på Forbes Magazines årliga lista över världens dollarmiljardärer, efter att flera skandaler skakat den sociala plattformen.  Samtidigt har Kylie Jenner nu blivit den yngsta ”self-made” dollarmiljardären i världen. Kändisdottern har byggt sitt eget imperium efter att ha blivit känd i tv-serien ”Keeping up with the Kardashians”.

Kylie Jenner är världens yngsta dollarmiljardär – på egen hand

Facebooks grundare Mark Zuckerberg stod för det största fallet på Forbes Magazines årliga lista över världens dollarmiljardärer, efter att flera skandaler skakat den sociala plattformen.  Samtidigt har Kylie Jenner nu blivit den yngsta ”self-made” dollarmiljardären i världen. Kändisdottern har byggt sitt eget imperium efter att ha blivit känd i tv-serien ”Keeping up with the Kardashians”.

Krisande klädkedja vinstvarnar igen

MQ tvingas skriva ned värdet på tillgångar med en halv miljard kronor

Mutanklagad diktatorsdotter lever

Fördes bort 2013 och har antagits död • Myndigheter: ”Hon bröt husarresten.”

Mutanklagad dotter till diktator lever

Fördes bort 2013 och har antagits varit död.

Hamnarbetarna firar historiskt avtal – ”Länge sedan jag kände glädje på jobbet”

Göteborg. Kampen för lika fackliga rättigheter har pågått i 47 år. Inte undra på att Svenska Hamnarbetarförbundet firade sitt avtal. – Det är klart att vi känner oss som vinnare, men jag tycker inte att det finns några förlorare i det här, säger Robert Lindelöf, fackligt förtroendevald.

Hamnarbetare firade avtal med tårta

Bägge parter belåtna efter uppgörelse.

Coops kunder rasar mot havererad kundtjänst

Sedan matkedjan Coop införde nya kreditkort i veckan har många kunder hört av sig med frågor, men upptäckt att det inte gått att komma fram till kundtjänst. ”Bedrövligt dålig service”, lyder ett omdöme på företagets Facebook. Coop förklarar haveriet med ett fel hos den nya bankens teleoperatör.

Coops kunder rasar mot kundtjänsten

Gick inte att komma fram när Coop bytte till nya kort.

Slutprutat vid bilköpet – Mercedes inför fast pris

Nytt sätt att sälja bilar testas i Sverige.