Nyheter från Expressen

Misstänkt mordbrand • bilar och båtar förstörda

En brand utbröt vid sjutiden på fredagsmorgonen i en byggnad i Mönsterås där det förvarades ett antal båtar och bilar.En anmälan om modbrand kommer att upprättas, skriver polisen på sin hemsida.

Två bilar i krock – förare smet

Två bilar uppges ha krockat i Malmö.Enligt polisen har en av förarna smitit från platsen.

Ung man knivhuggen – förd till sjukhus

En ung man i 20-årsåldern ska ha blivit knivhuggen i samband med ett bråk mellan två personer i Ystad.Den skadade personer förs med ambulans till sjukhus. Skadeläget är okänt.

JUST NU: Ung man huggen med kniv i magen på torg

En man i 20-årsåldern har blivit knivhuggen i samband med ett bråk mellan två personer på ett torg i Ystad.Den skadade personen förs med ambulans till sjukhus.Polisen söker med helikopter efter den misstänkta gärningsmannen.– Vi jagar efter honom för fullt, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen i region syd.

10 anledningar till att internationella kvinnodagen fortfarande behövs

Sverige toppar internationella jämställdhetslistor.Men är vi jämställda? Nej, inte riktigt.Syftet med den internationella kvinnodagen är att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation.Här är tio bevis på att vi fortfarande behöver göra det i Sverige.

Michael Skråmos liv –  innan han anslöt till IS

Han tog med fru och barn till Syrien för att ansluta till IS. Han har hyllat terrordåd och verkat för att rekrytera nya IS-anhängare.Nu har Michael Skråmo från Göteborg gripits.Hustrun Amanda avled i ett flyganfall för några veckor sedan och de sju barnen är omhändertagna.Så var hans liv – innan han valde gå med i terrorsekten.

Extra många poliskontroller på vägarna nästa vecka

Vecka 11 är i år nationell trafikvecka för den svenska polisen och fokus den här gången är nykterhet.Ordningsmakten ber nu allmänheten om hjälp med tips på vägar där det behövs extra trafikkontroller.– Platser som ni, gående, cyklister, bilister, yrkesförare och icketrafikanter tycker är bra platser att upprätta en trafikkontroll på, skriver Polisen på Facebook.

Brand i lägenhet: ”Sett lågor”

Räddningstjänst och ambulans larmades tidigare idag till Amiralsgatan i Malmö efter att en person sett lågor i en lägenhet. – Lägenhetsinnehavaren lyckades dämpa branden med pulversläckare, säger Gustaf Sandell, inre befäl vid räddningstjänsten syd. 

”Hånar fattiga” – lunch i NK-skyltfönster ställs in

Influencern Michaela Forni och stylisten Selam Fessahaye skulle äta lunch i lyxvaruhuset NK:s skyltfönster.Men evenemanget har kritiserats för att håna fattiga människor och öka utanförskapet i samhället.Nu backar varuhuset och ställer in den kontroversiella lunchen, rapporterar Resumé.

Bil i diket – räddningstjänst på väg

Polis, räddningstjänst och ambulans har larmats till länsväg 1959 utanför Hästveda där en bil uppges ha kört av vägen.Skadeläget är okänt.

År för år – så har kvinnors rättigheter sett ut i Sverige

8 mars är internationella kvinnodagen.Det är en dag att högtidlighålla och respektera. Bakgrunden till dagen är en händelse i Sankt Petersburg under första världskriget. En dag då kvinnorna fick nog av krig och hunger.

JUST NU: Hells Angels- män häktas för mord

I fjol friades två män med kopplingar till Hells Angels för mordet på en HA-medlem i Karlstad för ett drygt år sedan.Nu har fallet tagit en helt ny vändning – när hovrätten bestämt att häkta de båda på sannolika skäl misstänkta för mord.– De kommer att dömas för mord. Någon annan slutsats går inte att dra, säger åklagaren Stefan Wessberg.

Misstänkt Hells Angels- mördare jagas av polis

Två Hells Angels-män har häktats misstänkta för att ha mördat på mc-klubbens egen gård i Karlstad – och nu tyder allt på att de kommer fällas för dådet.En av dem greps i sin bostad, den andre befinner sig på fri fot.– Vi håller på att leta efter honom på alla ställen som vederbörande kan tänkas befinna sig på, säger Anders Forsman, vid Värmlandspolisens rotel för grova brott.

Misstänkta Hells Angels- männen gripna för mord

Två Hells Angels-män har häktats misstänkta för att ha mördat på mc-klubbens egen gård i Karlstad – och nu tyder allt på att de kommer fällas för dådet.Under eftermiddagen greps de båda männen i sina lägenheter av Värmlandspolisen. – Jag kan bekräfta att båda är gripna och förda till häktet, allt gick lugnt till, säger Anders Forsman, chef för grova brott i Värmland. 

Fyra åtalas för mord i park

Fyra män åtalas för mordet på en man i Nydalaparken i Malmö i somras och för mordförsök på en annan man.Att han överlevde berodde på att ammunitionen tog slut.

Eivor rånades på valpar –  nu släpps kvinna på fri fot

Kennelägaren Eivor Nilsson, 51, överfölls i hemmet – och rånarna flydde med sex golden retriever-valpar. Nu har en av de misstänkta släppts på fri fot.Misstankarna mot kvinnan om grovt rån kvarstår.

Han riskerar fängelse för förberedelse till terrorbrott

David Idrisson, 46, riskerar att dömas till fängelse för förberedelse till terroristbrott. Han blev kvar i häkte efter avslutad rättegång, till skillnad från sina utpekade komanjoner.Dom i terrormålet meddelas klockan 11 vid Solna tingsrätt.

JUST NU: Han döms för terrorplaner mot Sverige

David Idrisson, 46, döms till sju års fängelse för förberedelse till terroristbrott.Enligt åtalet planerade han ett dåd med bomber och gas och flera platser i Stockholm har pekats ut som möjliga måltavlor.– Han har förberett ett terroristbrott i IS namn, säger chefsrådman Patrik Alm vid Solna tingsrätt på en presskonferens.

Han skulle spränga i Sverige – i IS namn

Med bomber och gas planerade han ett IS-attentat i Sverige.Mall of Scandinavia och Stockholms centralstation har pekats ut som möjliga måltavlor.Nu döms David Idrisson, 46, till sju års fängelse.

JUST NU: Han döms för terrorplan mot Sverige

David Idrisson, 46, döms till sju års fängelse för förberedelse till terroristbrott.Enligt åtalet planerade han ett attentat med bomber och gas – flera platser i Stockholm har pekats ut som möjliga måltavlor.– Han har förberett ett terroristbrott i IS namn, säger chefsrådman Patrik Alm vid Solna tingsrätt på en presskonferens.

Beställde sin sjukjournal - fick någon annans

I mitten av februari i år fick en person två rekommenderade brev från Region Skåne.Det borde bara ha varit ett brev.I det andra brevet låg en helt annan persons sjukjournal.

Verktyg för 100 000 stulna

Verktyg för cirka 100 000 kronor har stulits vid en byggarbetsplats.Enligt uppringaren till polisen ska containrarna på området vara länsade.  

L-toppens svar – efter kravet från Björklund

Liberalernas Jan Björklund uppges vilja peta Cecilia Wikström – efter att ha ställt ett ultimatum. Men EU-parlamentarikern tänker inte ge sig. – Jag är som en fjällbjörn. Jag står kvar när det blåser, säger hon i TV4:s ”Nyhetsmorgon”. 

SJ:s utmanare har begärts i konkurs

De skulle göra tågresan Stockholm–Göteborg till en upplevelse i gammal stil.Men nu har bolaget som driver Blå Tåget begärts i konkurs.Anledning: Obetalda skulder på 239 025 kronor.

M-kvinnans egna ord – om Erlandssons tafsande

En av de utsatta kvinnliga M-riksdagsledamöterna berättar nu för Expressen att ex-ministern Eskil Erlandsson tafsade på henne redan 2016 – i samband med ett politiskt evenemang som avslutades med en middag.– Han lade handen på mitt lår under bordet. Jag sköt undan den direkt, men den kom tillbaka, säger kvinnan. Cecile Tenfjord-Toftby som också utsatts för Erlandssons tafsande berättar om en liknande situation.– Jag blev chockad och gick och tog kaffe och gick därifrån, säger hon till Aftonbladet.

M-kvinnornas egna ord – om Erlandssons tafsande

En av de utsatta kvinnliga M-riksdagsledamöterna, Cecilia Magnusson, träder nu fram för Expressen och berättar att ex-ministern Eskil Erlandsson tafsade på henne redan 2016 – i samband med ett politiskt evenemang som avslutades med en middag.– Han lade handen på mitt lår under bordet. Jag sköt undan den direkt, men den kom tillbaka, säger Magnusson till Expressen. M-riksdagsledamoten Cecilie Tenfjord-Toftby som också utsatts för Erlandssons tafsande berättar om en liknande situation.– Jag blev förbannad och kränkt, säger hon till P4 Sjuhärad.

M-toppen: Tafsade på mig i riksdagen

En av de utsatta kvinnliga M-riksdagsledamöterna, Cecilia Magnusson, träder nu fram för Expressen och berättar att ex-ministern Eskil Erlandsson tafsade på henne redan 2016 – i samband med ett evenemang på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien i Stockholm.– Han lade handen på mitt lår under bordet. Jag sköt undan den direkt, men den kom tillbaka, säger Magnusson till Expressen. M-riksdagsledamoten Cecilie Tenfjord-Toftby som också utsatts för Erlandssons tafsande berättar om en liknande situation – i riksdagens lunchmatsal, i oktober förra året.– Det var ett övertramp och totalt oacceptabelt. Jag kände mig kränkt, säger hon nu till Expressen. 

M-kvinnornas egna ord om tafsandet

Tre av de kvinnliga M-riksdagsledamöter som utsatts för ex-ministern Eskil Erlandssons tafsande vittnar nu för Expressen om hans beteende. Cecilia Magnusson berättar om en händelse på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien redan 2016. – Han lade handen på mitt lår under bordet. Jag sköt undan den direkt, men den kom tillbaka, säger hon till Expressen. M-riksdagsledamoten Cecilie Tenfjord-Toftby utsattes för en liknande situation – i riksdagens lunchmatsal – i oktober förra året.– Det var ett övertramp och totalt oacceptabelt. Jag kände mig kränkt, säger hon nu till Expressen. 

Kranbil har vält i kurva – stopp i trafiken

En kranbil har vält efter en sväng i en skarp kurva utanför Ale. Trafiken förbi olycksplatsen kommer att påverkas under större delen av dagen. – Det är en kranbil modell större som ligger över vägen, ett körfält är öppet, säger Lotta Molander, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten i Storgöteborg.

Kranbil har vält i kurva – stora trafikstörningar

En kranbil har vält efter en sväng i en skarp kurva utanför Ale. Trafiken förbi olycksplatsen kommer att påverkas under större delen av dagen. – Det är en kranbil modell större som ligger över vägen, ett körfält är öppet, säger Lotta Molander, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten i Storgöteborg.

Stieg Larsson var ett  föredöme för oss alla

Stieg Larsson, en av den nya tidens största föredömen. En hjälte i kampen mot högerextremism och rasism.Filmen om hans liv och hans livsgärning visas nu i en längre version som serie i TV4, med start i går.

JUST NU: Finlands  regering avgår

Finlands regering avgår, rapporterar Svenska Yle.Detta i och med att en stor vårdreform faller. Statsminister Juha Sipilä har lämnat in regeringens avskedsansökan till presidenten.– Det är en dramatisk gest utan betydelse, säger Hufvudstadsbladets ledarskribent Susanna Ginman.

Finlands regering avgår: ”Är en dramatisk gest”

Finlands regering avgår, rapporterar Svenska Yle.Detta i och med att en stor vårdreform faller. Statsminister Juha Sipilä har lämnat in regeringens avskedsansökan till presidenten.– Det är en dramatisk gest utan betydelse, säger Hufvudstadsbladets ledarskribent Susanna Ginman.

Marias ilska – efter att  ha varit med i ”Ring P1”

Maria Svan ringde in till radioprogrammet ”Ring P1”.Då fick hon veta att samtalet kostade en krona.Först blev hon paff, sedan arg. – Varför ska jag betala en krona för att ringa ett skattefinansierat bolag? Ja, det är en liten summa, men det är själva principen, säger hon.

MORGONENS NYHETER: Busch Thor anklagas för osanning, Manafort straffas, kvinna hittad död, Expressen

KD:s Ebba Busch Thor tillbakavisas av både polis och kommun efter hennes uppmärksammade debattinlägg om sin syn på feminism.■■■ Donald Trumps kampanjchef Paul Manafort döms till fyra års fängelse.■■■ En kvinna har hittats död i en bostad utanför Karlstad under torsdagen. Polisen har nu inlett en förundersökning om mord. ■■■ På internationella kvinnodagen listar Expressen traditionsenligt årets kvinnor 2019.■■■ Expressen ger dig morgonens nyheter.

Kvinna hittad död i bostad – polisen misstänker mord

En kvinna har hittats död i en bostad utanför Karlstad under torsdagen.Polisen har nu inlett en förundersökning om mord. – Hon hade synts till i grannskapet under onsdagen, enligt vittnen, säger Anders Forssman, vid polisens grova brottsrotel i Värmland. 

Misshandlades – ska ha sparkats ner från trappa

Två män och en kvinna ska tidigt på fredagsmorgonen ha misshandlat en man.Bland annat sparkades han så hårt att han ramlade ner från en trappa.

Väg avstängd efter krock

Två bilar ska ha på fredagsmorgonen ha krockat på väg 13 utanför Klippan.Enligt polisen är vägen avstängd..

En till sjukhus efter krock – väg stängdes av

Två bilar ska ha på fredagsmorgonen ha krockat på väg 13 utanför Klippan.En person har förts till sjukhus. 

Busch Thor anklagas för osanning om nyanlända

I en uppmärksammad debattartikel skrev Ebba Busch Thor om sin syn på feminism. Hon hävdade att ungdomsjouren i Uppsala uppmanat flickor att inte gå ut ensamma – på grund av trakasserier från nyanlända, kringströvande män.Nu tillbakavisas KD-ledarens uttalande av både kommun och polis.

Män äger dubbelt så mycket som kvinnor

Den som äger mest har störst makt och allra mest äger männen.– Män äger ungefär dubbelt så mycket som kvinnor på de flesta områden, säger Emma Heikensten, doktorand i nationalekonomi vid Handels.

Två bilar i krock i Göteborg

Två bilar har kolliderat på Lillhagsvägen i Göteborg.– Vi kommer eventuellt få klippa ut den ena föraren som sitter kvar, säger Lars Jostelius, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.Räddningstjänsten varnar för trafikstörningar på platsen.

Två bilar i krock i Göteborg – en person skadad

Två bilar har kolliderat på Lillhagsvägen i Göteborg.– Vi kommer eventuellt få klippa ut den ena föraren som sitter kvar, säger Lars Jostelius, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.Räddningstjänsten varnar för trafikstörningar på platsen.

Detaljen som kan fria dömda mördarna

Philip Georgii, 29, och Mattias Jeppsson, 25, dömdes i tingsrätten för mordet på hemlöse Martin. Martin misshandlades till döds i en lägenhet i Kristianstad och när mördarna städat bort spåren efter misshandeln gick de ut och drack öl.Nu vill de att hovrätten friar dem från mordet – på grund av en oklarhet i det rättsmedicinska protokollet.