Vd ville att Google skulle avslöja visselblåsare efter facklig strid

Vd för Nordeas baltiska bank har fått en domstol i Estland att begära att Google ska avslöja identiteten på en visselblåsare. Den anonyma visselblåsaren tipsade fler än tusen mottagare om en video där vd:n Erkki Raasuke likställde facklig verksamhet med terrorism. 

Turbulent halvår för Stockholmsbörsen

Börsen har haft en stökig resa under första halvan av året. Men bedömare räknar med att högkonjunkturen kommer att fortsätta men med lite lägre tillväxt samtidigt som politiska osäkerheter kan få börsen att fortsätta svaja.  

USA straffar europeiska företag som handlar med Iran

USA nobbar Europas vädjan om att få handla med Iran utan att drabbas av amerikanska sanktioner. I ett brev svarar utrikesminister Pompeo att USA inte kan gå med på några undantag. Beskedet spär på den dåliga stämningen i den transatlantiska relationen.

Fejk-oliv ska stoppa olivtjuvar

Andalusiska olivodlare drabbas allt oftare av olivstölder. Nu har två entreprenörer kommit på ett sätt att bekämpa den oljiga brottsligheten: falska oliver av silikon med radiosändare.

Ikea skjuter upp invigningen av sitt första varuhus i Indien

Ikea skjuter upp invigningen av sitt första varuhus i Indien. Anledningen är att de behöver mer tid för att nå företagets kvalitetskrav.

Arbetsgivarna som rankas högst bland nyanlända akademiker

Genom Jobbsprånget ska nyanlända akademiker få praktikplats och därmed en väg in i det svenska näringslivet. Fem arbetsgivare rankas särskilt högt som önskvärda arbetsplatser hos högutbildade som är nya i Sverige.

Var åttonde pensionär saknar tjänstepension

Tjänstepension är en av de viktigaste löneförmånerna, med dagens pensionssystem.

Tuffare tider för bostadsutvecklarna

Kärvt läge ekonomiskt. Ändå kanske det bara är början på allt svårare tider för bostadsutvecklarna. En ny dom kan få stora konsekvenser för dem som bundit upp bostadsköpare med långa och tuffa kontrakt.

Läkemedel och verkstad i topp

Stockholmsbörsen tappade en aning efter lunch på fredagen men låg fortfarande kvar på en lätt uppgång.

Analytiker spår fortsatt tillväxt i Alfa Laval

På måndagen är verkstadsbolaget Alfa Laval tidigt ute i verkstadsbolagens rapportsäsong med siffror för det andra kvartalet. Bland annat kommer utvecklingen för orderingången att tilldra sig analytikernas intresse.

Impact Coatings tar tysk miljonorder

Impact Coatings, som levererar en teknologi för ytbeläggning av bland annat bränslecellsplattor, har fått en order värd cirka 6 miljoner kronor.

Vinstlyft för amerikansk storbank

Amerikanska JP Morgan redovisar ett resultat per aktie på 2:29 dollar för det andra kvartalet 2018.

Beijer Electronics ökar omsättning och vinst

"Vi bedömer att koncernen även under andra halvåret kan öka såväl omsättning som resultat jämfört med utfallen under samma period 2017", skriver bolaget i rapporten för det andra kvartalet.

Förvaltare: Därför rapportrusar JM

Bostadsutvecklaren JM:s kraftiga kursuppgång på fredagen i spåren av bolagets halvårsrapport kan till stor del antas bero på en "short squeeze".

Italien hotar stjälpa handelsavtal EU–Kanada

EU:s största handelsavtal på länge är i fara sedan Italiens vice premiärminister, Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio, sagt att parlamentet inte kommer att godkänna avtalet.

Det svenska bolaget som ger läkemedelsforskningen nya möjligheter

Phase Holographic Imaging har utvecklat en teknik som förbättrar möjligheterna för den prekliniska forskningen och på sikt kan ge nya läkemedel.

Oscar Properties och JM minskar försäljning

Försäljningen av nyproduktioner har gått trögt i den svajande bostadsmarknaden. Läget avspeglas i bostadsutvecklarna JM och Oscar Properties rapporter som presenterades under fredagen. 

Atria vinstvarnar

Finländska matproducenten Atria sänker sin prognos för helåret mot bakgrund av svagare resultat för den svenska verksamheten samt svagare svensk krona och rysk rubel.

Capio avvisar bud

Capios styrelse avvisar det kontantbud om 48:50 kronor per aktie som Ramsay Génerale de Santé (Ramsay GDS) som offentliggjorde nu på fredagsmorgonen.

Healthcap investerar i Karolinska Development-bolag

Karolinska Development meddelar att Healthcap investerar 60 miljoner kronor och blir en ny aktieägare i Karolinskas portföljbolag Modus Therapeutics. I samband sker en konvertering av lån från nuvarande aktieägare.

Stefan Persson fortsätter öka i H&M

H&M-storägaren och styrelseordföranden Stefan Persson har under onsdagen och torsdagen köpt ytterligare 1,5 miljoner aktier i klädjätten.

Sjukvårdsbolaget rusar efter bud

Stockholmsbörsen inledde handeln på fredagen 13 med en bred uppgång sedan både amerikanska och asiatiska börser utvecklats positivt det senaste dygnet.

Så här mycket har flygbolagen betalat i flygskatt

Närmare en kvarts miljard kronor har flygbolagen betalat i flygskatt – för april.  Det kan vara mer än väntat när regeringen har räknat med att få in 1 miljard kronor för 2018.   – Uppenbarligen hade vi räknat med något annat, säger Janine Alm Ericson (mp), ekonomisk talesperson. 

Carnegie höjer Avanza

Carnegie höjer sin rekommendation för Avanza, men sänker samtidigt riktkursen för aktien.

Ökad omsättning i Elanders

Elanders ökade omsättning under andra kvartalet med 15 procent, varav 10 procentenheter var organisk tillväxt.

JM:s vd: Fortsatt avvaktande i Stockholm

Bostadsutvecklaren JM ser en "fortsatt avvaktande" bostadsmarknad i Stockholm även om viss stabilisering skedde under det andra kvartalet.

Oncopeptides fördubblar förlusten

Bioteknikbolaget Oncopeptides resultat för det andra kvartalet uppgick till -143 miljoner kronor (-67,3) motsvarande -3:27 kronor per aktie (-1:69).

Färre sålda men fler bokade lägenheter i Oscar Properties

Bostadsutvecklaren Oscar Properties redovisar ett resultat efter skatt på 15,2 miljoner kronor för det andra kvartalet 2018 (91,6). Resultatet per stamaktie uppgick till 0:27 kronor (2:97).

Lägre försäljning än väntat i Cloetta

Marknaden för förpackad konfektyr minskade på alla Cloettas huvudmarknader, och även försäljningen av lösviktsgodis uppskattas ha minskat under det andra kvartalet.

Capio nobbar budet från franska vårdjätten

Den franska vårdjätten Ramsay generals, RGDS, vill köpa vårdföretaget Capio – trots en brinnande debatt om vinster i välfärden. Budet värderade Capios aktier till 6,8 miljarder kronor men fransmännen fick nobben.  – Det här är upplagt för en följetong, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. 

Fransk vårdjätte vill köpa Capio

Den franska vårdjätten Ramsay Generale, RGDS, lägger bud på det svenska vårdbolaget Capio motsvarande 48:50 kronor kontant per aktie. Capios aktiekurs steg med över 20 procent i den inledande handeln.

Fransk vårdjätte vill köpa Capio trots debatt om vinsttak

Den franska vårdjätten Ramsay Generale, RGDS, vill köpa det svenska vårdbolaget Capio. Detta trots den infekterade debatten om vinster i välfärden. – Det här är superintressant ur ett politiskt läge, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

RGDS lägger bud på Capio

Ramsay Generale, RGDS, lägger bud på Capio motsvarande 48:50 kronor kontant.

Ökad vinst för ÅF

I teknikkonsulten ÅF:s ebita-resultat andra kvartalet ingår en positiv post om 18 miljoner kronor, avseende en utdelning som har erhållits i Prosolviakonkursen avseende fordringar på Prosolvia.

Addlife ökar omsättning och vinst

Medicinteknikbolaget Addlife redovisar ett resultat efter skatt på 35 miljoner kronor för det andra kvartalet 2018 (29).

TF Bank ökar vinsten

TF Bank redovisar ett rörelseresultat om 53,4 miljoner kronor för det andra kvartalet 2018 (47,9).

Uppgifter: Saab planerar besparingar

Försvarsföretaget Saab planerar stora kostnadsbesparingar. Omkring 1 300 anställda och konsulter är övertaliga.

Vinsten växer i D Carnegie

Fastighetsbolaget D Carnegie redovisar ett resultat efter skatt på 1.672 miljoner kronor för det andra kvartalet 2018 (475). Resultatet per aktie steg till 18:37 kronor (6:11).

Wall Street upp igen

De ledande USA-börserna utvecklades starkt under torsdagen.

Minskad vinst för Pandox

Hotellfastighetsbolaget Pandox rapporterar en vinst på 763 miljoner kronor för det andra kvartalet i år. Detta kan jämföras med vinsten på 887 miljoner kronor samma period i fjol.

Risk för turbulent på börsen när rapporterna släpps – stabila bankvinster väntas

Under veckan som kommer släpps flera tunga kvartalsrapporter från en rad stora företag och banker. Experterna räknar med en del börsturbulens, men tror på ett gott slut.    – Det kan bli en intensiv och svajig vecka, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.  

Carl Samuelsson fixade studentlyan

Efter drygt ett år i kö kunde Carl Samuelsson flytta in i ett studentrum på Lappkärrsberget i Stockholm. Hans bästa tips är att ställa sig i kö i tid. 

Kartläggning: Så lång tid tar det att få studentbostad

På torsdagen kom antagningbeskedet för sökanden till höstens utbildningar på högskolor och universitet. Möjligheten att hitta en bostad kan vara av stor betydelse för valet av bostadsort. DN har undersökt bostadssituationen hos några av de största förmedlarna i Sveriges fem största studentorter. 

Destilleri ber om ursäkt efter ”Novitjok vodka”

Ett engelskt destilleri ber om ursäkt efter att ha lanserat ”Novitjok vodka”. Produkten släpptes på marknaden dagen innan en kvinna avled, efter att ha utsatts för nervgiftet som gett vodkan sitt namn, uppger Sky News. 

Minus vänds till plus

Stockholmsbörsen gjorde en återhämtning under torsdagsförmiddagen, från lätt vinkel nedåt till stigande. Handelsvärlden har fått upp ögonen för den europeiska läkemedelssektorn.

Väntat innehåll i Mays Brexitplan

Stopp för den fria rörligheten och kravet att följa EU-domstolens beslut. Men även en betydande tulluppgörelse och fortsatt deltagande i vissa av unionens institutioner. Inga större nyheter tillkom när regeringen i London till slut lade fram sin omtalade Brexitplan.

SSM: "Domen påverkar inte vår syn på avtalen"

Trots förseningar på över ett år i projektet West Side Solna ligger bostadsutvecklaren SSM:s syn på avtalens giltighet fast.

Engelska spelbolag vinnare efter VM-uttåg

Spelbolag tillhör vinnarna i London vid lunchtid på torsdagen sedan det blivit respass för England i semifinalen av fotbolls-VM mot Kroatien på onsdagskvällen.

Engelskt spelbolag vinnare efter VM-uttåg

Spelbolag tillhör vinnarna i London vid lunchtid på torsdagen sedan det blivit respass för England i semifinalen av fotbolls-VM mot Kroatien på onsdagskvällen.

Leif GW Perssons vin sålde slut

Tre veckor tog det innan Leif GW Perssons nylanserade rödvin sålde slut.