Så maxar du bäst din julledighet för resan

I jul kan du få långledigt och det kostar bara fem arbetsdagar. Men det börjar bli hög tid att boka semesterresan, oavsett om du ska upp till släkten i norr eller fly söderut till varmare breddgrader. Förra veckan släppte SJ tågbiljetterna till jul och nyår.

Marianne Björklund: Handelskriget trappas upp - ingen lösning i sikte

USA:s tullkrig med Kina kan bli långdraget. Inget av länderna visar några tecken på att vika sig och USA har fingret på avtryckaren för att följa upp de senaste tullarna med nya. Även svenska företag störs när det kastas mer grus i handelsmaskineriet.

Robotarna hotar främst Öland, Gotland och Småland

Nära hälften av jobben i OECD-området tas sannolikt över av robotarna, helt eller delvis, spår en ny OECD-rapport. Sverige drabbas mindre hårt, framför allt storstadsområdena. Tuffare slår automatiseringen mot Öland, Gotland och Småland. 

Renault SUV - bilarna som passar i livspusslet

Livspusslet - att klara alla vardagens och helgens uppgifter - kräver en del. En viktig del i livspusslet är naturligtvis bilen. 

Trump: Kina ger sig på mina lojalaste väljare

Donald Trump ger nu sin bild av den upptrappade handelskonflikten med Kina: Peking har länge utnyttjat USA och försöker nu angripa Trumps mest lojala väljargrupper, hävdar han. Han hotar samtidigt att fortsätta upptrappningen.

BMW stänger ned fabrik i minst en månad efter brexit

Biltillverkaren BMW har planerat in den årliga nedstängningen för underhåll vid sin Mini-fabrik i Storbritannien till den 1 april nästa år, samma dag som Storbritannien ska lämna EU.

Bostadsbyggare sänker priser på nyproduktion

Den kraftigt ökade byggtakten och en förändrad bostadsmarknad har gjort det svårt att sälja nybyggda lägenheter. Nu sänker Oscar Properties priserna på färdigställda bostäder i fyra projekt. 

Uppsala miljonsatsar på startupcentret Base 10

10 miljoner kronor fördelat över fem år. Så mycket pengar får kontorshubben Base 10 från Uppsala kommun för att stötta stadens unga teknikbolag.

Vinsttapp för statliga bolag

Resultatet efter skatt i bolag med statligt ägande minskade och uppgick till 19,3 miljarder kronor under första halvåret.

Australiska jordgubbsodlare skaffar metalldetektorer

Den jordgubbskris med nålar i bären som spritt sig över hela Australien har medfört stora förluster för odlarna. Nu har vissa producenter skaffat metalldetektorer för att bli av med nålproblemet.

Schibsted börsnoterar utländsk annonsverksamhet

Den norska mediekoncernen Schibsted har beslutat att knoppa av och börsnotera sin verksamhet för radannonser utanför hemmamarknaderna, ”the international online classifieds”. Det framgår av ett pressmeddelande.

Efter vinstvarningen: Analytiker sänker Zalando

Den tyska banken Commerzbank sänker rekommendationen för Berlinbaserade Zalando till behåll, från tidigare kö

Hundratals anställda får lämna Novo Nordisk

Novo Nordisk väljer att omorganisera sin forsknings- och utvecklingsenhet.

Novo Nordisk omorganiserar - 400 anställda får lämna

Novo Nordisk väljer att omorganisera sin forsknings- och utvecklingsenhet. Det innebär att 400 anställda får lämna bolaget i Danmark och Kina.

Schibsted knoppar av verksamhet - aktien rusar

Den norska mediekoncernen Schibsted har beslutat att knoppa av och börsnotera sin verksamhet för radannonser utanför hemmamarknaderna, "the international online classifieds".

EU misstänker smutsig bilkartell

Tyska biljättarna BMW, Daimler och Volkswagen misstänks ha samarbetat för att försvåra för konsumenter att köpa renare bilar. EU-kommissionen går nu vidare och öppnar en formell undersökning för att se om bilföretagen har brutit mot EU:s konkurrensregler.

Analytiker spår stabilisering på bomarknaden

Enligt Valueguards HOX-index steg bostadspriserna 1,9 procent i augusti och ökade 0,2 procent säsongsrensat.

Öresund ökar i norskt försäkringsbolag

Investment Öresund har på tisdagen förvärvat 6.470.000 aktier i Insr Insurance Group på Oslo Börs.

Twitter gör om: återinför kronologiskt flöde

Sociala medier-plattformen Twitter kommer under de kommande veckorna att återinföra ett kronologiskt flöde.  Att man såg inlägg i den ordning de publicerats var ursprungligen en av Twitters unika funktioner, någonting som avskaffades 2016 till förmån för ett algoritmstyrt flöde. 

Zalandos vinstvarning sänker Kinnevik

Stockholmsbörsen öppnade tisdagen med något lägre kurser, och större nedgångar för enskilda aktier som Husqvarna och Kinnevik.

Schibsted handelsstoppas - ska börsnotera verksamheter

Den norska mediekoncernen Schibsted har beslutat att knoppa av och börsnotera sin verksamhet för radannonser utanför hemmamarknaderna, "the international online classifieds".

EU misstänker kartell bland fordonsjättar

EU-kommissionen misstänker att BMW, Daimler och Volkswagengruppen har bedrivit ett olagligt samarbete om teknik för avgasutsläpp.

Pandora rusar efter budspekulationer

Pandora steg med drygt 8 procent efter en knappt timmes handel under tisdagen på Köpenhamnsbörsen.

Morgan Stanley: Därför är Swedish Match köpvärt

Swedish Match stora viktning mot rökfria produkter gör bolaget till ett av de mest stabila inom tobakssektorn. Inte minst det tobaksfria nikotinsnuset Zyn spås en stark framtid.

Klövern ökar i Tobin Properties

Tobin Properties storägare Klövern har, via bolaget Dagon Sverige, köpt ytterligare nästan 3 miljoner aktier i bostadsutvecklaren som är listad på First North.

Husqvarna vinstvarnar

Husqvarna vinstvarnar efter att bolaget tredje kvartal har påverkats av det varma och torra vädret.

Uppåt för priserna för bostäder och villor

Prisindex för både bostadsrätter och villor stiger i Sverige. Det visar ny statistik från Valueguard. 

Kina ställer in handelsmöte efter tullsmäll

USA lägger nya hårda tullar på en lång rad kinesiska varor från och med nästa vecka. Efter beskedet ställer Kina in planerade handelssamtal i Washington nästa vecka, enligt källor i Hongkong.

Kina svarar med samma mynt efter tullsmäll

USA lägger nya hårda tullar på en lång rad kinesiska varor från och med nästa vecka. På tisdagen svarade Kina med samma åtgärd. Peking ställer även in ett handelsmöte nästa vecka. EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström kallar upptrappningen ”olycklig”.

Zalando vinstvarnar

Näthandelsföretaget Zalando sänker vinstprognosen för helåret 2018. Den ovanligt varma sommaren och en försenad övergång till höstsäsongen förklarar det lägre resultatet för klädförsäljaren.

Zalando vinstvarnar för helåret

Zalando sänker sin prognos för helåret 2018, mot bakgrund av en lång och varm sommar.

Jurist: Bostadsköpare behöver bättre skydd

Stenhårda avtal skrivna långt i förväg - och ingen möjlighet att komma loss. Nu efterlyses ett bättre skydd för köparna av nyproducerade bostäder.

Nya sätt att locka bankkunder

Gratis wifi, kaffe till rabatterat pris och dessutom en dansande robot. Ett hippt café i någon internationell storstad?

Tullhotet sänkte Apple - och Wall Street

De ledande börserna på Wall Street sjönk på bred front under måndagen.

Sveriges Konsumenter vill ha skärpta regler för kött på restaurang

Organisationen Sveriges Konsumenter vill att det blir obligatoriskt för restauranger att redovisa från vilket land köttet kommer. En undersökning gjord på 61 lunchrestauranger visar att det svårt för gästerna att få reda på köttets ursprung. 

Trump inför nya Kinatullar

Under natten mot tisdagen eskalerade Donald Trump handelskriget med Kina och införde importtullar på varor till ett värde om 200 miljarder dollar.

Japansk miljardär blir första månturisten

Den japanske miljardären och entreprenören Yusaku Maezawa blir världens första månturist som ska skickas upp ett varv runt månen, meddelar Elon Musks rymdföretag SpaceX.

Japansk miljardär blir första rymdturisten

Den japanske miljardären och entreprenören Yusaku Maezawa blir världens första rymdturist som ska skickas upp ett varv runt månen, meddelar Elon Musks rymdföretag SpaceX.

Nålskräck sänker jordgubbsförsäljningen i Australien

Sedan en vecka tillbaka härjar en eller flera jordgubbssabotörer i Australien. Någon sticker in nålar i bären och nu har sabotagen spridit sig över hela landet, rapporterar The Guardian. 

Nya hårda tullar mot Kina – men 300 undantag

Natten till tisdagen kom beskedet om att USA lägger nya hårda tullar på en lång rad kinesiska varor från och med nästa vecka. Enligt läckta uppgifter kommer omkring 300 produkter att undantas från den ursprungliga listan.

Trump lämnar besked om tullar mot Kina

I kväll lämnar USA:s president Donald Trump besked om hur det blir med de tullar han hotat lägga på kinesiska varor som säljs i USA. Enligt läckta uppgifter kommer omkring 300 produkter att undantas från den ursprungliga listan.

Japansk miljardär får resa till månen

Natten mot tisdagen stod det klart att den japanske miljardären och entreprenören Yusaku Maezawa blir världens första månfarare sedan amerikanen Eugene Cernan tog sista steget in i månlandaren för att lyfta mot jorden 1972 i Apollo 17. 

Ica återkallar tonfiskwrap – innehöll kyckling

Icas kycklingwrap har paketerats med etiketter avsedda för tonfiskwrapen. De kunder som köpt en wrap med "krämig tonfiskröra" har istället fått en produkt som innehåller både kyckling och mjölk.

Coca-Cola vill utveckla cannabisdryck

Läsktillverkaren Coca-Cola vill hitta nya inkomstkällor när den traditionella dryckesbranschen inte utvecklas i den riktning man vill se. En variant kan nu vara att sälja drycker som innehåller cannabidiol (CBD), den icke-hallucinogena substansen i cannabis.

Trump kan trappa upp handelskriget med Kina

Handelskriget mellan USA och Kina är på väg att trappas upp ytterligare ett snäpp. I dagarna väntas USA införa nya tullar mot landet. Och den här gången slår det mot konsumentvaror och därmed amerikanernas plånböcker.

Bioteknikbolaget läggs till EMA:s veckoagenda

Bioteknikbolaget Oasmias cancerläkemedel Paclical, som även går under namnet Apealea och som baseras på en ny formulering av paclitaxel, står uppsatt på veckans agenda europeiska läkemedelsmyndighetens expertkommitté, CHMP, gällande indikationen äggstockscancer.

Carl Johan von Seth: Tre frågor som Riksbanken brottas med

Riksbanken tar myrsteg mot sin första räntehöjning på nästan åtta år. Protokollet från det senaste penningpolitiska mötet visar större beslutsamhet, men också splittring. Här är tre viktiga frågor som direktionen brottas med.

Gränges stiger efter analytikerkommentar

Gränges, som tillverkar valsade aluminiumprodukter till bland annat värmeväxlare, stiger brant på måndagens Stockholmsbörs.

Nytt drag mot nätbedragare – Swedbank ska byta ut bankdosorna

Nya bankdosor ska stoppa e-legitimationsbedragarna. Trots att det sällan är den tekniska säkerheten som felar planerar Swedbank att byta ut sina dosor mot säkrare varianter. 

H&M fortsätter klättra

Stockholmsbörsen hade klättrat ytterligare lite vid lunchtid på måndagen med indexstöd från kursrusning i klädbolaget H&M.