Rättegången mot Kulturprofilen inleds – misstänks för två våldtäkter

På onsdagen startar rättegången mot den så kallade Kulturprofilen, som misstänks ha utsatt en kvinna för två våldtäkter. Han nekar till anklagelserna och advokaten dömer ut bevisningen. – Målsäganden är enligt min bedömning mycket trovärdig och tillförlitlig i sina uppgifter, säger kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz.

Musikhjälpen ska hjälpa funktionsnedsatta

”Alla har rätt att funka olika.” I år uppmärksammar Musikhjälpen en särskilt utsatt grupp. 2018 går pengarna från programmet till att stärka situationen för funktionsnedsatta i låg- och medelinkomstländer. – Det är en undanskymd katastrof där människor drabbas oerhört hårt, säger Radiohjälpen.

Musikhjälpen ska samla in pengar till funktionsnedsatta

”Alla har rätt att funka olika.” I år uppmärksammar Musikhjälpen en särskilt utsatt grupp. 2018 går pengarna från programmet till att stärka situationen för funktionsnedsatta i låg- och medelinkomstländer. – Det är en undanskymd katastrof där människor drabbas oerhört hårt, säger Radiohjälpen.

Abbas nya låtar är försenade

Abba skulle ha släppt nytt material i slutet av året, men de två låtarna är inte färdiga än. Det säger Benny Andersson till brittiska Daily Star.

Nytt album på väg från Kanye West

Yeezus blir Yandhi när Kanye West släpper nytt. I en serie tweet avslöjar nu rapparen titel, omslag och släppdatum för vad som av allt att döma är uppföljaren till 2013 års album ”Yeezus”.

Bendjelloul och Johansson försvarar sin titel i ”På spåret”

Förra årets vinnare Josefin Johansson och Johar Bendjelloul ställer upp även i årets upplaga av ”På spåret”. I grupp två som presenterades i dag hittar vi både debutanter och veteraner.

Bendjelloul och Johansson gör comeback i ”På spåret”

Förra årets vinnare Josefin Johansson och Johar Bendjelloul gör comeback i årets upplaga av ”På spåret”. I grupp två som presenterades i dag hittar vi både debutanter och veteraner.

Politiskt beslut kan kosta 400 tjänster på DR

Danmarks Radio tvingas dra ner antalet tv- och radiokanaler på grund av den stora nedskärningen som beslutades i somras. Samtidigt kan upp till 400 tjänster försvinna. 

Språkkrönika: Horace gick inte med Danius

SPRÅKKRÖNIKA. ”Horace gick tidigt från festen med Danius.” Aftonbladets löpsedel fångar mitt öga i förbifarten. Akademisåpan når nya dimensioner. Jag begrundar den tunna linjen mellan kärlek och hat, och i huvudet framkallas bilden av Horace Engdahl och Sara Danius släntrande hand i hand på väg från festen.

Alba August får Såstaholms pris till Höstsols minne

Alba August får Såstaholms pris till Höstsols minne 2018 för sin gestaltning av Astrid Lindgren i bioaktuella ”Unga Astrid”. 

Nisse: Lättare sagt än dansat

Kåseri. Populärkulturskämt går att spåra hundra år tillbaka i tiden.

Örjan Englunds låt blev en hit bland högerextrema – “Otroligt jobbigt”

För 30 år sedan skrev Örjan Englund låten “Balladen till Sverige”. I dag är låten populär i nationalistiska kretsar. Nu vill han tillsammans med över hundratals andra musiker stoppa användningen av deras musik i högerpopulistiska sammanhang.

Politisk inledning av Emmygalan

”Game of thrones” höll för favorittrycket och hämtade hem statyetten för bästa dramaserie på nattens Emmygala. En tv-prisutdelning vars inledning färgades av politik.

Kinas mest kända skådespelerska försvunnen

Fan Bingbing, en av Kinas mest kända skådespelare, har varit försvunnen i över tre månader. Försvinnandet inträffade kort efter det att hon anklagats för skatteflykt av kinesiska myndigheter.

Kinas största skådespelerska försvunnen

Fan Bingbing, en av Kinas största skådespelare, har varit försvunnen i över tre månader. Försvinnandet inträffade kort efter det att hon anklagats för skatteflykt av kinesiska myndigheter.

6lack: ”Mina spelningar kan bli en terapisession”

6lack slog igenom stort – men ställde in för att vara en närvarande far. Nu är den känslosamme rapparen från Atlanta tillbaka med ett nytt album efter att ha fått inspirationen tillbaka. DN träffade honom timmarna föra första spelningen i Sverige.

”Skärgårdsdoktor”-stjärnor i ”På spåret”

Skådespelarna Samuel Fröler och Ebba Hultkvist Stragne är klara för höstens omgång av SVT:s ”På spåret”. De två spelade mot varandra i tv-serien "Skärgårdsdoktorn" i slutet av 90-talet, där Fröler spelade skärgårdsläkaren Johan Steen och Hultkvist Stragne blev hans dotter Wilma med hela svenska folket.

De kan vinna stort på kvällens Emmygala

”Game of thrones” och ”Westworld” har flest dramaprischanser på nattens Emmygala, tv-världens svar på Oscarsfesten. Men förra årets vinnare, ”The handmaid’s tale”, lär bli en stark utmanare.

De kan vinna stort på nattens Emmygala

”Game of thrones” och ”Westworld” har flest dramaprischanser på nattens Emmygala, tv-världens svar på Oscarsfesten. Men förra årets vinnare, ”The handmaid’s tale”, lär bli en stark utmanare.

Evabritt Strandberg tvingas ställa in på grund av sjukdom

Skådespelaren Evabritt Strandberg tvingas hoppa av huvudrollen i ”Apologia” på Playhouse teater. Huvudrollsinnehavaren är sjukskriven och ersätts nu med Marika Lindström.

SVT tog inte avstånd från SD-uttalande – nu fälls kanalen

SVT fälls nu av Granskningsnämnden för att den inte tog avstånd från ett SD-uttalande, enligt Resumé.  Det var i samband med en tv-sändning när politikern Martin Strid uttryckte sig grovt rasistiskt mot muslimer.

Antinazistiskt skokonstverk förstördes i Almedalen – förundersökning läggs ned

Flera nazister misstänktes för brott efter att en antinazistisk konstinstallation, bestående av en hög med skor, förstördes i Almedalen förra året. Nu har förundersökningen lagts ned. 

Sju döda i Hanoi på dansfestival

Sju deltagare på Trip to the moon-festivalen i Hanoi har avlidit av drogöverdoser. Ytterligare fem personer befinner sig i koma. Polisen utreder nu vilka substanser som kan ha orsakat dödsfallen.

Soon-Yi Previn försvarar sin man Woody Allen

Woody Allens fru Soon-Yi Previn försvarar regissören mot anklagelserna om övergrepp och incest i en artikel i New York Magazine. Artikeln får skarp kritik av Dylan Farrow, som hävdar att Allen, hennes adoptivpappa, har gjort sig skyldig till övergrepp på henne. 

Haruki Murakami nobbar alternativt Nobelpris

Haruki Murakami vill inte ha något alternativt Nobelpris i litteratur. Den japanske författaren avböjer nomineringen i ett mejl till organisatörerna av Den Nya Akademien.

Björn af Kleen: Vita husets klimatpolitik en charad i en grotesk pjäs

Orkanerna som härjar Amerikas kuster blir starkare och vanligare av den globala uppvärmningen. Samtidigt arbetar Vita huset för att underlätta för ännu mer utsläpp – och därmed ännu mer död och materiell förstörelse. Björn af Kleen stirrar in i den amerikanska framtiden.

Anna Kinberg Batra skriver bok om tiden som partiledare

I november kommer ”Inifrån”, där Anna Kinberg Batra skriver själv om den turbulenta tiden som partiledare för Moderaterna. 

Paul McCartney USA-etta efter 36 år

Paul McCartney är tillbaka som listetta i USA – efter 36 år. I helgen gick hans nya album ”Egypt station” in på den amerikanska albumlistans förstaplats.

Catia Hultquist: Länken mellan det extrema mansidealet och det vardagliga är starkare än man kan tro

Den som är kritisk mot genuspedagogiken har inte förstått att den dominerande manligheten i dag är en ideologi som är huvudingrediens i alla andra våldsideologier, till exempel nazismen.

Professor: Så fostrar Handels Sveriges elit

Mikael Holmqvist har gjort det till sin forskargärning att undersöka och därmed också avmystifiera Sveriges ekonomiska elit. I hans nya bok har turen kommit till Handelshögskolan. DN:s Jacob Lundström, själv tidigare student på skolan, har träffat honom.

Richard Gere ska bli pappa igen

Efter flera veckor av gravidrykten bekräftas det nu att den 69-åriga skådespelaren Richard Gere och hans fru Alejandra Silva väntar sitt första gemensamma barn, skriver The Sun.

Rapparen Joy till sjukhus efter hundattack

Den svenska artisten Joy vårdas på sjukhus efter att hon blivit attackerad av en hund på en efterfest i London, rapporterar Nöjesbladet.

Kristofer Ahlström: Rösterna i mitt huvud är mitt bästa sällskap

Det är lätt att uppfattas som galen om man plötsligt börjar prata för sig själv. Men det är faktiskt vanligare än man tror. DN:s Kristofer Ahlström berättar om sitt undermedvetnas pratkvarn – och inser att han talar oftare med sig själv än med sin fästmö eller sina vänner.

Herr B: Finns det något bättre än att ha ont i knäna tillsammans?

Kåseri. I dag tar sig norra Europas populäraste kåsör (nåja) an hatthyllor, skröplighet, lösenord och annat som blir bättre om man har det tillsammans. 

Fredrik Ekelund: Jag hade velat komma ut som transvestit tidigare

Författaren, fotbollsspelaren och före detta hamnarbetaren Fredrik Ekelund berättar om Marisol.

Ståhlis: Att somna på kommando

Kåseri. Jag prövade den hemliga tekniken att falla i Morfei armar på två minuter.

Björn Wiman: Välkommen till Crazytown – här råder ingen kris i klimatfrågan

Kontrasten mellan önsketänkandet i regeringsbildandet och den akuta klimatkrisen är skriande. Det handlar ju om förutsättningarna för att politik ska kunna bedrivas över huvud taget, skriver Björn Wiman.