Museernas vinavtal kan granskas av Konkurrensverket

Nationalmuseum och Moderna museet har bytt till sig stora mängder vin mot marknadsföring utan att bjuda in till anbudsgivning. Nu kan Konkurrensverket komma att granska myndigheternas avtal, skriver Sveriges Radio.

Cissi Wallin kräver Aftonbladet på internutredning

Medieprofilen Cissi Wallin vill att en domstol ska tvinga Aftonbladet att lämna ut en internutredning om en tidigare Aftonbladetprofil som hon pekat ut som våldtäktsman. Aftonbladet svarar att de inte har kvar utredningen, skriver Sveriges Radio.

Jayne Svenungsson: ”Jag har inte känt till mejlet förrän nu”

Det felskickade mejlet till Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson existerar verkligen. Men mejlet var fram till i går kväll okänt för Jayne Svenungsson och det hade ingenting att göra med hennes utträde ur Akademien, berättar hon för DN.

Hanna Fahl: Jag och kalkylarket kanske behöver familjerådgivning

Det är fullt möjligt att ha en nära och intim relation med ett kalkylark. Ett riktigt lyckat kalkylark tittar på en med en blick som säger: allt kommer att bli bra.

Teaterrecension: Flytande identiteter och mycket musik i pjäsen om Leila K

Föreställningen ”K” på Kulturhuset Stadsteatern glider mellan roller: å ena sidan upproret mot ett sexistiskt och rasistiskt samhälle, å andra sidan det vilsna frågande barnet. Det är en säregen poetisk text som får sin rytm av musiken, skriver DN:s Anna Håkansson.

Fler vakter ska göra Stockholms förortsbibliotek tryggare

Stockholms grönblå majoritet satsar miljoner på ordningsvakter och trygghet på biblioteken i ytterstaden. Oppositionen hävdar att satsningen finansieras genom nedskärningar i bibliotekens kärnverksamhet.

Här är veckans bästa låtar, v. 46

Varje vecka väljer DN Kultur ut sina favoritlåtar från veckan som gått. Så även denna vecka.

Markus Krunegård och Miriam Bryant till P3 Guld

P3 Guld fyller på med en rad nya artister. Nu är det klart att tungviktarna Markus Krunegård och Miriam Bryant ska uppträda tillsammans på galan.

Säverman: Fick privilegiet att barnvakta en fyraåring

Kåseri. Hon behövde en padda. Hade man i detta läge föreslagit en groda hade man fått en snyting.

Brittisk debattör: ”Vi måste skilja mellan SD och Gyllene gryning”

En av brandfacklorna på femårsjubilerande Battle of ideas på Kulturhuset Stadsteatern i veckan kastas in av britten David Goodhart. Med sin uppdelning av människor i någonstansare och varsomhelstare vill han förklara den nya populismen.

Jonas Thente: Tidskriften Glänta tar sig an vår tids viktigaste fråga

”Sanningen är inte sanningen”, menade Donald Trumps presstalesman häromåret. Det kanske han hade helt rätt i. Jonas Thente läser nya numret av Glänta, om sanning och lögn.

Anders Olsson: ”Något felskickat mejl har inte diskuterats”

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson förnekar att han skulle ha diskuterat ett felskickat mejl med Jayne Svenungsson. Jayne Svenungsson själv understryker att ingen har konfronterat henne med anklagelser om sekretessbrott.

Ledamot i Akademien: Felskickat mejl fick Svenungsson att lämna

Enligt DN:s uppgifter kan ledamoten Jayne Svenungsson ha brutit mot Akademiens sekretessregler. Konkret information om en misstänkt läcka framkom i ett felskickat mejl till den ständige sekreteraren, uppger flera källor. Därefter valde hon att lämna sin stol. Svenungsson dementerar uppgifterna.

”Veckans brott” fortsätter – men utan Leif GW Persson

Nästa år återuppstår SVT:s kriminalprogram ”Veckans brott”. Men utan Leif GW Persson, som gått till TV4. – Leif är välkommen som gäst ibland, säger tidigare parhästen Camilla Kvartoft.

Greta Thurfjell: Jag brinner för att Knausgård ska fortsätta röka

Författaren Karl Ove Knausgård har slutat röka. DN:s Greta Thurfjell är inte bara chockad, utan också djupt besviken, över det litteraturfientliga beskedet.

Moderna museet gör som Nationalmuseum – byter marknadsföring mot vin

De två ledande statliga konstmuseerna Nationalmuseum och Moderna museet kan ha brutit mot lagen. I ett samarbete med en vinimportör har de bytt till sig stora mängder vin i utbyte mot marknadsföring.

Nationalmuseum bytte marknadsföring mot vin – kan ha brutit mot lagen

Den statliga myndigheten Nationalmuseum kan ha brutit mot lagen då de bytt till sig stora mängder av vin till vernissager i utbyte mot marknadsföring av en vinimportör, rapporterar Sveriges Radio. Sammanlagt handlar det om vin för ungefär en kvarts miljon kronor.

Marie Antoinettes smycken sålda för rekordbelopp

En veritabel skattkista som tillhört Marie Antoinette har gått under klubban i Genève i vad som har kallats århundradets auktion.

Helena Lindblad: Filmälskare sörjer klassikerdöd

Nedläggningen av den amerikanska strömningstjänsten Filmstruck, specialiserad på klassiker och konstfilm från hela världen, skapar het debatt i filmvärlden. Ett oroväckande tecken i tiden, skriver Helena Lindblad.

Regimens metoder biter inte på Nasrin Sotoudeh

Sedan i juni sitter juristen Nasrin Sotoudeh, en av Irans ledande aktivister för yttrandefrihet, fängslad i Evin-fängelset i Teheran. På Fängslade författares dag, den 15 november, tilldelas hon Tucholskypriset av Svenska Pen.

London får sin egen Walk of fame

I början av nästa år får London sin alldeles egen Walk of fame, inspirerad av den stjärnbeströdda gågatan i Los Angeles.

Per M: Serier med svindlande perspektiv

Kåseri. Seriegeniet Stan Lee har just gått bort vid 95. Jag kommer att odla Marvelkulten till min egen dödsdag.

Dimen Abdulla: Jag var tvungen att skita i Leila K:s historia

Det var tänkt att bli en pjäs om Leila K, men dramatikern Dimen Abdulla insåg till sist att hon var på väg att skapa ytterligare en schablonbild av den svenska 90-talsstjärnan. Resultatet blev i stället ”K” – en monolog om att bryta sig fri från andras bild av en själv. 

”Lilla huset på prärien”-skådis död

Den amerikanska skådespelaren Katherine MacGregor, mest känd för sin roll som Harriet Oleson i tv-serien ”Lilla huset på prärien” är död, skriver AP.

Gunnar Wetterberg: Så kan skogarna sluta brinna och bli en modern folkrörelse

De väldiga skogsbränderna i Kalifornien väcker frågor om hur skogar ska brukas och vad de ska användas till framöver – inte minst i Sverige. Också här kommer skogen att få ökad betydelse i arbetet för en hållbar framtid, skriver författaren Gunnar Wetterberg.

Tv-avgiften slopas efter nyår

Riksdagen har beslutat att ersätta nuvarande radio- och tv-avgift med en ny avgift, public service-avgiften. Det blir i praktiken en skatt som ska tas ut av alla över 18 år med en beskattningsbar inkomst.

Isländska ”Woman at war” tilldelas Lux-priset

Europaparlamentet har röstat fram isländska ”Woman at war” av Benedikt Erlingsson till årets vinnare av filmpriset Lux.

Brittisk filmare gör dokumentär om Roy Andersson

Brittiska filmmakaren Fred Scott håller på med en dokumentär om Roy Andersson. ”Being a human person” kommer att handla om den säregna regissörens liv och verk –  med fokus på inspelningen av den sjätte och sista filmen ”Om det oändliga”. 

Christian Kjellvander på turné med nytt applåderat album

Hårt hyllade singer-songwritern Christian Kjellvander fick 5 i betyg i DN för nya albumet ”Wild hxmans”. På lördag inleder han sin turné på Nalen i Stockholm. 

Lars Norén tar krisande åldringar till Dramaten

Lars Norén regisserar själv första delen i sin pjästrilogi om åldringar samtidigt som Sofia Jupither sätter upp ”Hamlet”. Våren på Dramaten i Stockholm rymmer också feministisk nycirkus samt en amerikansk hemmafru i dubbel upplaga.

Kulturborgarrådet: Vi kommer inte dra undan mattan för Kulturhuset Stadsteatern

Finansieringen av Kulturhuset Stadsteatern har de senaste veckorna varit en het fråga inom kulturpolitiken. Under tisdagen skrev institutionens fackklubb i DN att de skulle få svårt att bibehålla sin verksamhet utan det årliga koncernstödet. Nu svarar kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C). – I vår budget kommer Kulturhuset Stadsteatern att ha resurser i paritet med tidigare år, säger han till DN.

Jan Allan får stort jazzpris

Trumpetaren och kompositören Jan Allan får Kungliga Musikaliska Akademiens jazzpris för 2018.

Katarina Frostenson har anlänt till hovrätten för att vittna

I dag, onsdag, avslutas hovrättsförhandlingarna mot kulturprofilen, Jean-Claude Arnault. Då vittnar också hans hustru, poeten och akademiledamoten Katarina Frostenson.

Katarina Frostenson vittnar i hovrätten

I dag, onsdag, avslutas hovrättsförhandlingarna mot kulturprofilen, Jean-Claude Arnault. Då vittnar också hans hustru, poeten och akademiledamoten Katarina Frostenson.

Kulturprofilen förblir häktad efter hovrättsförhandlingar

På onsdagen avslutades hovrättsförhandlingarna mot kulturprofilen, Jean-Claude Arnault. Han förblir häktad tills vidare. “Hela mitt liv är förstört”, sa han i rättssalen där hustrun Katarina Frostenson också vittnade.

Kulturprofilen inför hovrätten: Mitt liv är förstört

På onsdagen avslutas hovrättsförhandlingarna mot kulturprofilen, Jean-Claude Arnault. Under dagen vittnade hans hustru, poeten och akademiledamoten Katarina Frostenson. – Hela mitt liv är förstört. Jag är anklagad för något jag inte gjort, sa Arnault själv i rättssalen.

Kulturprofilen talade inför hovrätten

I dag, onsdag, avslutas hovrättsförhandlingarna mot kulturprofilen, Jean-Claude Arnault. Då vittnar också hans hustru, poeten och akademiledamoten Katarina Frostenson.

Rolf Lassgård tillbaka i en ny tids Norrland

När ”Jägarna” blir tv-serie återvänder Rolf Lassgårds Stockholmspolis till uppväxtårens Norrbotten. Den här gången är det en omstridd guldgruva som gör jaktmarkerna osäkra.

Cardi B blir domare i rapmusiktävling på Netflix

Netflix lämnar den fiktiva serievärlden för en stund och ger sig ut på jakt efter USA:s nästa stora hiphop-stjärna, skriver  Rolling Stone.

Playboy erkänner felcitering av Ennio Morricone

Tyska Playboy erkänner nu att de felciterat den världskände italienske kompositören Ennio Morricone i en intervju i tidningen, rapporterar The Hollywood Reporter.

Lotta O: November är en orättvist förtalad månad

Kåseri. Själens tassemarker mår bra av lite grått dis ibland.