Mittvatten, del 23 av 57

Följ med i DN:s spännande följetong med detektiverna Sam Berger och Molly Blom.

Sommarkommentar 15 juli: Allmängiltigt och användarvänligt med Uje Brandelius

Uje Brandelius pratar om sin parkinsondiagnos, sitt skapande och passar på att fria till sin sambo i direktsändning. Georg Cederskog har lyssnat på den kreative mångsysslarens sommarprogram i P1.  

Flygbilden har blivit en kameravinkel i mängden

Flygbilder har gått från att vara en verksamhet för våghalsar och dyr lyxmarkör i Hollywood till att bli en kameravinkel i mängden. Jacob Lundström berättar om ett filmestetiskt paradigmskifte i drönarteknikens spår.

Mats Jonssons resa genom Sverige – i dag Kiruna

I tjugo år har Mats Jonsson tecknat serier om sig själv eller, som i senaste serieromanen ”Nya Norrland”, om klyftan mellan stad och land. Exklusivt för DN har han tecknat fem helsidesreportage från svenska orter. Förra söndagen Dorotea och i dag är det Kiruna - se nedan.

Lurade amerikanska politiker stödde vapen för förskolebarn

I en ny tv-serie får ”Borat”-skaparen Sacha Baron Cohen amerikanska politiker att ta ställning för att beväpna treåringar med skjutvapen, för att få stopp på landets skolskjutningar. 

Greta Thurfjell väljer sina fem favoriter – vecka 28

Varje vecka väljer en av DN Kulturs medarbetare fem höjdpunkter ur det aktuella kulturutbudet. I dag: Greta Thurfjell.

Jessica: Kan man köa till ett barnbarn?

Kåseri. Har varken lust att campa på pendeltåg eller Finlandsfärjor som 85-plussare eller vara senildement på en thailändsk strand. 

Märta Söderberg – offret ingen ville befatta sig med

I ett hittills okänt brev skriver Dora Söderberg, dotter till Hjalmar och Märta, om ett smärtsamt besök hos mamman på sinnessjukhuset 1920. Där hade Märta placerats på dunkla grunder och utan att någon lyfte ett finger för att hjälpa henne. DN:s Jesper Högström, som förra året kom ut med Hjalmar Söderberg-biografin ”Lusten och ensamheten”, skildrar den tragiska historien. 

Mittvatten, del 22 av 57

Följ med i DN:s spännande följetong med detektiverna Sam Berger och Molly Blom.

Frank Sinatras första fru Nancy avliden

Nancy Barbato Sinatra – Frank Sinatras första fru och mamma till sångerskan Nancy Sinatra – har avlidit, 101 år gammal. På sitt Twitterkonto berättar Nancy den yngre om mammans bortgång.

Weinstein uppges medge att ha erbjudit roller mot sex

Enligt en krönika i en brittisk tidning medger den tidigare Hollywoodmogulen Harvey Weinstein att han erbjudit roller i utbyte mot sex. Men hans advokat säger att han blivit felciterad.

Sommarkommentar 14 juli: Osentimental hyllning till Ingmar Bergman

Filmproducenten Katinka Farago bjuder på småputtriga anekdoter och känslosamma minnen av Ingmar Bergman. DN:s Nicholas Wennö har lyssnat på hennes sommarprat.

EKG: Med ålderns rätt, men var det rätt ålder?

Kåseri. Det sägs att 70 är det nya 50, men det vete 17.

Björn Wiman: Bakom de hemliga sällskapens murar finns en bedräglig lockelse

Nu fyller Ingmar Bergman 100 år – och efter händelserna inom Svenska Akademien visar hans film ”Trollflöjten” att de största klassikerna alltid erbjuder de mest aktuella tolkningarna av samtiden, skriver Björn Wiman.

Fejkdokumentären som råkade bli en riktig konspirationsteori

Hölls verkligen fotbolls-VM i Sverige 1958? Inte alls, menar föreningen Konspiration 58, och sällar sig till konspirationsteorierna om exempelvis månlandningen och 11 september-attacken. Det är bara det att den aldrig fanns. Lagom till morgondagens VM-final i Ryssland vecklar DN:s Jack Werner ut historien bakom fejkdokumentären om falska Konspiration 58.  

Efter kritiken: Scarlett Johansson hoppar av roll

Skådespelaren Scarlett Johansson hoppar av rollen som bordellägaren Dante ”Tex” Gill efter kritiken om att rollen borde spelas av en transperson, rapporterar Out Magazine.

Kvinna åtalas för att ha hackat Selena Gomez mejlkonto

En 21-årig kvinna i Los Angeles åtalas för att ha hackat skådespelaren och popstjärnan Selena Gomez mejlkonto. Kvinnan åtalas för identitetsstöld och bedrägeri, rapporterar Reuters.

Mittvatten, del 21 av 57

Följ med i DN:s spännande följetong med detektiverna Sam Berger och Molly Blom.

Därför är svensk litteratur ett ständigt pågående kafferep

Svenska romanfigurer sörplar kaffe. Ester Nilsson, Mikael Blomkvist, kriminalromanernas poliser – alla tycks de vara obotliga koffeinister. Celia Svedhem skriver om drycken som blivit ett fundament i den svenska litteraturen.

Tv-serien ”Downton Abbey” blir långfilm

Den populära tv-serien ”Downton Abbey” blir långfilm. Senare i sommar påbörjas produktionen och flera av skådespelarna från det brittiska kostymdramat medverkar.

Hanna Fahl: Nu får de avfärdade kvinnorna upprättelse – både i fiktionen och verkligheten

Fiktionen kryllar av kvinnliga huvudpersoner med problem. Instabila, alkoholiserade, förvirrade. Men i den senaste vågen av psykologiska thrillrar får de sin revansch: de hade rätt, hela tiden.

Omdiskuterad Mr Cool-låt inte ett fall för JK

Artisten Mr Cools omdebatterade och pedofilanklagade låt "Knulla barn" blir inte ett fall för Justitiekanslern (JK), skriver Aftonbladet.

Här är veckans bästa låtar, v. 28

Varje vecka väljer DN Kultur ut sina favoritlåtar från den senaste tiden. Så även denna vecka.

Manifestation för Gui Minhai i Stockholm

Vid lunchtid på fredagen genomförs en manifestation utanför Kinas ambassad i Stockholm. Anledningen är att den svenske förläggaren och författaren Gui Minhai har suttit i fängelse i Kina under 1 000 dagar – utan rättegång.

Thailändsk grotta blir museum

Under veckan har fotbollslaget som räddades ur en thailändsk grotta berört människor världen över. Kort efter räddningsinsatsen kom beskedet att händelsen kan bli film.

Sommarkommentar 13 juli: Åsa Wikforss om lögn, skitsnack och meningen i livet

Filosofiprofessor Åsa Wikforss sprängfulla sommarprogram gör mig både klokare och gladare, skriver DN:s Maria Gunther.

Säverman: Man får skylla sig själv

Kåseri. Det är inte lätt att ha ett fläckfritt yttre på sommaren.

Mira Sorvino: Jag blev bunden på en audition

Den Oscars-belönade skådespelerskan Mira Sorvino säger i intervju att en rollsättare band henne vid en stol och försökte kväva henne med en kondom, när hon som 16-åring sökte en roll, enligt The Guardian. 

Mittvatten, del 20 av 57

Följ med i DN:s spännande följetong med detektiverna Sam Berger och Molly Blom.

Flest Emmynomineringar för Game of thrones

Årets Emmynomineringar har presenterats. Flest vinstmöjligheter har fantasyserien ”Game of thrones” med hela 22 nomineringar. 

Kristina Lindquist: Jimmie Åkesson har rätt – abortfrågan är inte viktig för SD

När Jimmie Åkesson säger att abort inte är någon ”viktig fråga” för hans parti ska man tro honom. Motståndet mot SD måste istället bygga på ett motstånd mot nationalismen, skriver Kristina Lindquist.  

Efter skuldkravet – nu hoppas ETC att donationer ska rädda tidningen

ETC har beviljats ett för högt presstöd. Det slog Presstödsnämnden fast och krävde tidningskoncernen på drygt åtta miljoner kronor. Nu hoppas ETC på att donationer ska säkra tidningens framtid.

”American idiot” pånyttfödd inför Trump-besök

Green Days gamla dänga ”American idiot”, från 2004, klättrar helt plötsligt på listorna igen.

Kinas ambassad till attack mot svensk journalist

Efter en artikel om Kinas förhållande till svenska journalister har Kinas ambassad i Stockholm gått till hård attack mot frilansjournalisten Jojje Olsson. Men svenska myndigheter är tysta. – Om ingen tar ställning kommer ambassaden att fortsätta, säger Jojje Olson.

Rage Against the Machine kräver att Nigel Farage byter podcastnamn

Bandet Rage Against the Machine har skickat ett så kallat varningsbrev till den före detta Ukip-ledaren Nigel Farage. Anledningen är namnet på högerpopulistens nya podcast – ”Farage against the machine”.

Johan Croneman: Vi måste – tyvärr – sätta oss in i lögnerna och konspirationerna

SVT:s faktagranskning av Förintelsen upprörde många. Men vi måste sätta oss in i konspirationsteoretikernas och lögnarnas argument för att kunna bemöta dem, skriver Johan Croneman.

Jonas Sjöstedts kulturval: ”Ibland vill jag vara mer som Snusmumriken”

Vänsterpartiets ledare har en livslång relation till Joni Mitchell, vill införa avgiftsfri kulturskola för alla barn i Sverige och har inte sjungit karaoke sedan en vietnamesisk afton. Under sommaren kommer DN Kultur intervjua riksdagens alla partiledare om deras kulturvanor och kulturpolitik. Först ut var Annie Lööf (C) - i dag Jonas Sjöstedt (V).

Jacob Lundström: Pappafeminismen tar myrsteg i Hollywood

Filmerna om Ant-man handlar lika mycket om papparollen som om hjältedåd.

Sommarkommentar 12 juli: Markoolio bryter tystnaden om våldet och skammen

Efter en ”Sommar”-klyschig inledning fördjupar Marko Lehtosalo bilden av en barndom präglad av fattigdom och våld, skriver DN:s Hanna Fahl.