Nyheter från Svenska Dagbladet toppnyheter

”Sverige behöver agera mot jävsproblemen”

Förut satt det i ryggmärgen hos verksamma inom svensk politik och förvaltning att inte tjänstgöra och fatta beslut i jävsställning, men dessa ryggmärgsreflexer har uppenbarligen försvagats dramatiskt. Den svårfångade vänskapskorruptionen har blivit ett enormt bekymmer, skriver Ilan Sadé och Josefin Utas, Medborgerlig Samling.

30 starka röster återger sexuella övergrepp

Metoo var ordet på allas läppar 2017. Nu kommer en amerikansk antologi om övergrepp, våldtäkt och sexuella trakasserier ut på svenska. Ida Therén har läst 30 angelägna röster och ställer sig frågan: vem har egentligen rätt att sörja våldet?

Åklagaren: Viktigast att stoppa terrordåd

Han åtalade tre män för förberedelse till terroristbrott. Två av dem friades – och den dömde 46-åringen kommer att överklaga. Chefsåklagare Per Lindqvist anser dock inte att en fällande dom på alla punkter var det viktigaste, utan att stoppa ett attentat.

Svag kinesisk handel bränsle till global oro

Kinas handel med övriga världen gick oväntat trögt i februari. De svaga handelssiffrorna från världens näst största ekonomi ger nytt bränsle till oron kring den globala ekonomin.

Brittisk vardagsrealism i säkra händer

Det skiljer 40 år mellan Paul Weller och Streatham-rapparen Dave – men det är omöjligt att inte notera likheterna i deras skildringar av det brittiska samhället.

I Ryssland är viss historieforskning är inte önskvärd

Kaa Eneberg, om Jurij Dmitriev som straffas för att ha dokumenterat Stalintidens massmord.

Ta hem vinster och gläds åt låga räntor

Trots att aktiekurserna faller är det svårt att ta veckans börsdepp på riktigt allvar. Istället är det perfekt tajming att ta hem vinsterna efter den senaste månadens börsrally, och glädjas åt att räntan knappast lär höjas inom de närmaste åren.

"Triangeldrama" i Finland – vårdreform död

Statsministern i Finland lämnar in sin avskedsansökan. Obegripligt, eller listig taktik av det finländska Centerpartiet? En sak är klar: Just nu blir det inget av med de reformdelar som rör den stora privatiseringen av bland annat äldreboenden och socialvård.

Allbright: Äldre kvinnor diskrimineras i styrelserna

Äldre kvinnor diskrimineras när de väljs bort i styrelser. För att motbevisa argumentet om att det saknas kompetenta kvinnor har en lista med 100 namn tagits fram av organisationen Allbright. – Det är i valberedningen skon klämmer, säger Amanda Lundeteg.

”Det är i valberedningen skon klämmer – män väljer män”

Äldre kvinnor diskrimineras när de väljs bort i styrelser. För att motbevisa argumentet om att det saknas kompetenta kvinnor har en lista med 100 namn tagits fram av rekryteringsföretaget Michaël Berglund tillsammans med Allbright. – Det är i valberedningen skon klämmer, säger Amanda Lundeteg, vd på Allbright.

Moore och Turturro ren njutning i ”Gloria Bell”

För Gloria, skild sedan tolv år, börjar en känsla av tomhet stadigt expanderar. Var det så här det blev? Då träffar hon Arnold. Båda är försedda med en uppsättning bagage, hans betydligt tyngre än hennes. ”Gloria Bell” är både tillstånd och berättelse.

Åtalade för HA-mord häktas av hovrätten

Två män som är åtalade för ett mord i Hells Angels-kretsar i Karlstad har häktats i sin utevaro av hovrätten i Göteborg, efter avslutad rättegång. Beslutet är ett tecken på att männen kommer att dömas för mordet.

Ingen brottsutredning mot Maria Wetterstrand

Flera brottsanmälningar har kommit in mot Maria Wetterstrand om otillåten insiderhandel, men åklagare på Ekobrottsmyndigheten har beslutat att inte inleda någon förundersökning mot henne, skriver Dagens industri.

Jackson en målinriktad pedofil i SVT-dokumentär

Nya vittnesmål pekar ut Michael Jackson som pedofil. Vissa av offren ska ha varit sju år gamla. ”Leaving Neverland” är en omskakande dokumentär som nu får premiär på SVT Play.

Lövin: Inga misstankar mot Wetterstrand

Miljöminister Isabella Lövin (MP) tror inte att Maria Wetterstrands utredningsförslag om flygbränsle påverkats av hennes ekonomiska intressen i ett bolag med den inriktningen. – Nej, jag har över huvud taget inga sådana misstankar, säger Lövin.

Fyra åtalas för mord i Malmöpark

Fyra män åtalas för mordet på en man i Nydalaparken i Malmö i somras och för mordförsök på en annan man. Att han överlevde berodde på att ammunitionen tog slut.

Martin Timell ska stämma TV4

Den tidigare tv-programledaren Martin Timell planerar att stämma TV4 och delar av dess ledning, säger han till Dagens Media.

Wikström tar strid om sin EU-plats

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) tar strid för att både toppa EU-listan och ha kvar sina styrelseuppdrag. – Jag är som en fjällbjörk på fjället, jag står kvar när det blåser, säger hon i TV4 Nyhetsmorgon. I kväll möts Liberalernas partistyrelse.

Därför levde namnet Svitjod vidare i utlandet

”Vet man varför vårt land har det namn det har? Det har ju funnits många andra benämningar, till exempel Svitjod.”

M-kvinna: Jag blev förbannad och kränkt

Förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) anklagas för att ha tafsat på fyra moderata riksdagsledamöter. – Jag blev förbannad och kränkt, säger en av dem till P4 Sjuhärad.

C-gruppledare: Helt oacceptabelt beteende

Förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) anklagas för att ha utsatt fyra moderata riksdagsledamöter för sexuella ofredanden. Centerns gruppledare Anders W Jonsson kallar Erlandssons beteende "helt oacceptabelt".

Lööf: Oacceptabelt beteende får konsekvenser

Förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) anklagas för att ha utsatt fyra moderata riksdagsledamöter för sexuella ofredanden. Centerns gruppledare Anders W Jonsson kallar Erlandssons beteende "helt oacceptabelt".

Fenomenet som tar fake news till ny nivå

Kommer journalistik kvalitetsmärkas precis som matvaror? Frågan aktualiseras i en tid då så kallade ”deepfakes” tar problemet med falska nyheter till en ny nivå.

:#20 Alexander Pärleros: ”Min föreläsning är så stark att jag börjar gråta”

21 min – Alexander Pärleros dricker framgångssmoothies, analyserar staty-fallosar och gråter av styrkan i sin egen föreläsning.

Två branscher går starkt – nobba byggvarujätten

Nu är det köpläge inom bygg och anläggning samt fastighetsbolag där stigande trendkanaler indikerar positiva utsikter. Men undvik byggvaruhandelskedjan som är inne i en negativ utveckling där den tekniska bilden inte vittnar om någon förbättring.

Sexistiska slogans på husbilar upprör

I åratal har ett hyrbilsföretag rört upp känslor i Australien, med vad som beskrivs som sexistiska och obscena slogans på fordonen. Irritationen är nu uppe på ministernivå.

”Kvinnor ligger efter i den digitala utvecklingen”

Den fjärde industriella revolutionen drivs i mycket hög grad av män. Om vi vill att den ska samdrivas med kvinnor är det dags att agera nu, skriver Katarina Blomkvist, docent vid Uppsala universitet.

Anderson Paak om succén: Var i total chock

Hajpade Grammypristagaren Anderson Paak är i Sverige för att möta publiken, både på scen och i "Skavlan". I november förra året kom det hyllade albumet "Oxnard", och redan i april släpper han nytt igen. – Det är verkligen musik på mitt sätt.

Superskyttet lyfter Öberg inför sprinten

En perfekt skjutrunda i mixedstafetten gav ett kvitto på formen. Ett kvitto som Hanna Öberg inte har något emot att ha i plånboken inför första individuella starten i hemma-VM. – Det klart att det ger en extra trygghet, säger Öberg.

Miljardböter för mutor – Karimova åtalas

I en parallell till Telias affärer i Uzbekistan får ryska konkurrenten MTS betala över 8 miljarder kronor i böter i USA. Åklagaren påpekar att USA är på jakt efter de personer som tar emot och betalar mutor.

En herrelös hund som aldrig frågar om lov

Den herrelösa hundens perspektiv är också Daido Moriyamas. Sina bilder tar han på gatan, mitt i språnget och utan att fråga om lov. Årets Hasselbladspris går till en 80-årig gatufotograf som är en av Japans mest hyllade.

Från Balthazars laboratorium till Hilma af Klint

Att vara synestet innebär att utsätta sig för omgivningens skepsis, trots att vår högteknologiska tidsålder är ett enda synestetiskt laboratorium. Sofia Nyblom funderar kring kopplingen mellan musik och färger och tipsar om fem kvinnliga innovatörer lagom till internationella kvinnodagen.

Anhöriga kräver nytt sökande efter MH370

Fem år efter att det malaysiska planet MH370 mystiskt försvann kräver släktingar till offren att sökandet efter planet ska återupptas. 239 personer försvann när Boeingplanet störtade.