Nyheter från Svt

Trafikolycka med flera fordon på E14

En trafikolycka ska ha inträffat på E14 i höjd med Nedansjö väster om Sundsvall.

Göteborgsoperan tar sig an Wagners klassiker

Mord, maktmissbruk och miljöförstöring är tre världsaktuella ämnen, så även i Richard Wagners klassiska opera Nibelungens ring. Nu sätter Göteborgsoperan upp mastodontföreställningen som kommer pågå i totalt 15 timmar under fyra år.

Efter uppgifter om omröstning – det här händer med brexit

På fredagen rapporterade Sky News att den brittiska premiärministern Theresa May hotas av en misstroendeomröstning i partiet. Men varför händer det – och vad innebär det för Brexit? SVT Nyheter reder ut.

Trafikolycka vid Storholmsjö

En trafikolycka inträffade i eftermiddags vid Storholmsjö, en bit från Föllinge. På platsen var det väldigt halt.

Eventuellt fel ökar chansen till skadestånd

Flera trafikanter har fått kladd på sina däck och bilar när de färdats på riksväg 66 mellan Smedjebacken och Ludvika. Trafikverkets chefsjurist menar nu att orsaken skulle kunna vara ett utförandefel, vilket i så fall skulle öka chanserna för trafikanterna att få ersättning för de skador som uppstått.

Jonathan Hedström försvarar Åsele i hockeytrean

Ikväll möts Åsele IK och Lycksele SK i hockeytrean. Det kanske största dragplåstret är den före detta SHL- och NHL-spelaren Jonathan Hedström, som är med och förtstärker hemmalaget Åsele.

Steven Barclay blir ny Brexitminister

Theresa Mays talesperson säger till Reuters att biträdande hälsovårdsminister Steven Barclay tar över som landets brexitminister efter Dominic Raab som avgick på torsdagen. Barclays huvuduppgift kommer att ligga på att få Theresa Mays brexitdeal igenom det brittiska parlamentet.

S sågar alliansförslag för Markarydsbanan

Igår kunde SVT Nyheter berätta att den styrande alliansen i Region Halland vill få igång persontågstrafiken mellan Halmstad och Markaryd i december 2023. Idag presenterade Socialdemokraterna sin syn på det hela. – Vi är väldigt förvånade, säger regionrådet Per Stané Persson (S).

Så tycker Veingeborna om förslaget för Markarydsbanan

SVT Nyheter Halland frågade boende i Veinge hur de ser på alliansens plan att skjuta upp starten för tågtrafiken på Markarydsbanan – till 2023. I klippet ovan kan du höra svaren.

Pulver ska ta Uddeholm in i framtiden

Under fredagen invigde Uddeholm sin senaste produktionsanläggning. En helt ny produkt ska tillverkas: ett pulver – som ska föra Uddeholm in i framtiden.

Framgångsrikt arbete mot skogsbränder på Gotland

Efter sommarens stora skogsbränder lyfts nu räddningstjänsten på Gotland fram som ett bra exempel på förebyggande arbete. Bland annat genom bra kontakter mellan räddningstjänsten och civila aktörer.

Nu stänger Vänsterpartiet av Abdikarim Hassan

Vänsterpartiets verkställande utskott har idag beslutat att suspendera Abdikarim Hassan som medlem och nu ska partistyrelsen ta upp frågan om han ska uteslutas.

Prisad författare blandar mörkt med ljust i sina ungdomsböcker

Hon har skrivit ett 20-tal böcker och är uppvuxen i Astrid Lindgrens älskade Småland. I veckan tog Gnestabon Lisa Bjärbo emot det prestigefyllda priset som delas ut till minne av en av Sveriges största författare.

Bommar igen vägarna – för att undvika skrotbilar

Allt fler markägare väljer att stänga av sina privata vägar genom att sätta upp vägbommar. Anledningen är att man vill undvika att få skrotbilar dumpade på sin mark.

Kommunledning i Hudiksvall i möte med rikskronofogden

På fredagen mötte Hudiksvalls kommunledning rikskronofogden i hopp om att stoppa nedläggningen av Kronofogdens lokalkontor, men beslutet står fast och kampen går vidare.

Föräldrar protesterar mot långa förskoleköer

I Virserum och Hultsfred har det varit kö till förskolan sedan 2016, och under fredagen samlades ett tiotal familjer vid kommunhuset för att protestera över att de väntat upp till två och ett halvt år på förskoleplats.

Protesterar mot långa förskoleköer

I Virserum och Hultsfred har det varit kö till förskolan sedan 2016, och under fredagen samlades ett tiotal familjer vid kommunhuset för att protestera över att de väntat upp till två och ett halvt år på förskoleplats.

Marta är årets omtänksamma Öbo-granne

När bostadsbolaget Öbo hade sin årliga gala i torsdags prisades hyresgästen Marta Nordström Bagot på seniorboendet i Norrby.

Så tycker örebroarna att en bra granne ska vara

Marta Nordström Bagot utsågs igår kväll till Årets omtänksamma granne av Öbo. Men vad utmärker en bra granne egentligen? Här är några örebroares åsikt i saken.

Nyheter från dagen: 16 november

Detta har hänt i Jämtlands län under fredagen 16 november.

Dricksvattnet i Jänsmässholmen ska kokas innan det används.

Det kommunala dricksvattnet i Jänsmässholmen i Krokoms kommun är förorenat.

Mytomspunnen förläggare skildras på museum

För en månad sen gick malmöbon och den kontroversielle bokförläggaren Bo Cavefors bort. Nu ställs en bråkdel av hans utgivning ut på Malmö konsthall.

Linda skriver om ond bråd död i Jämtland

Linda H Staaf med rötter i Östersund hade på fredagen release på sin debutroman ”Ulv i fårakläder”.

Landstinget utmanar nätdoktorerna med egen app

Nästa år ska stockholmarna kunna träffa sin husläkare via nätet.

”Det sätter ungdomarna i en oetisk situation”

Efter mutbrott i samband med betting på ungdomsidrott höjs nu röster om ett totalförbud mot vadslagning i matcher med yngre spelare.

Marie berättar om räddningsinsatsen på Ånnsjön vid konferens i Nepal

Kanotolyckan på Ånnsjön för drygt tre år sen kommer nu att användas i utbildningen av fjällräddare runt om i hela världen. Flera ungdomar föll i vattnet och blev kraftigt nedkylda. Insatsen som gjordes för att rädda livet på pojkarna är ett skolexempel på hur man ska arbeta.

Inga beslut om påstått ogiltiga åtalspunkter

I tisdags så menade försvarsadvokaten till en av de misstänkta fuskarna att flera åtalspunkter skulle avisas.

”Det var gråben” – orden som gjorde att polisen grep företagsledaren

I ett avlyssnat telefonsamtal pratar den jaktbrottsmisstänkte företagsledaren om ”gråben” – ett öknamn för varg. I ett överklagande till hovrätten framkommer nya uppgifter kring dagen han greps.

Här får Mariatta lära sig surfa

Till biblioteket i Mönsterås kan de som vill komma och lära sig mer om digitala tjänster.

Olycka på E6 – väg avstängd

En trafikolycka med flera bilar inblandade inträffade 16.40 på fredagseftermiddagen på E6 i höjd med Kareby kyrka utanför Kungälv. Vägen är avstängd och det är långa köer.

Olycka på E6 – förare kan ha smitit

En trafikolycka med flera bilar inblandade inträffade 16.40 på fredagseftermiddagen på E6 i höjd med Kareby kyrka utanför Kungälv. Vägen är öppen för trafik men det är fortfarande långa köer.

Man försökte råna 11-årig flicka på en buss

En 28-årig man försökte råna en 11-årig flicka och en 16-årig pojke på deras mobiltelefoner och smycken. Nu åtalas han.

Långa köer i trafiken på E4

En olycka i höjd med A6 på E4:an i Jönköping orsakade stora problem i eftermiddagstrafiken på fredagen. Vid 17-tiden var det långa köer i södergående körfält.

Stort knarkbeslag i Söderhamn – tre kilo hasch hittades

På onsdagseftermiddagen, utförde polisen en husrannsakan i en lägenhet Söderhamn med syfte att leta narkotika. Tillslaget blev lyckat ur polisiär synvinkel.

”Jag fick ingen hjälp”

De starkaste riskfaktorerna för att drabbas av perinatal depression är en historia med tidigare depression eller annat psykiskt sjukdomstillstånd samt våld i nära relationer. Negativa livshändelser, bristande stöd, både från partnern och från andra, låg socioekonomisk status och migrationsbakgrund är måttliga till starka riskfaktorer. Även nyblivna pappor kan drabbas av depression, oro och stress. En svensk studie visade att 6,3 procent av nyblivna pappor hade tecken på depression, medan bara 1,3 procent uppfyllde kriterier för egentlig depression. I stället kunde den psykiska ohälsan yttra sig i form av oro, ångest och mer generella känslor av stress och olycklighet. Birgitta Wickberg, docent, leg psykolog (senior), Göteborgs universitet

Skrot i förnamn – men Skatteverket sa a nej

För sju veckor sedan fick Emelie Gustavsson och Dennis Lundgren i Vålberg en liten pojke. – Direkt efter förlossningen kom namnet till mig, jag vet inte varifrån jag fick det. Direkt kallade jag honom för Skrot, berättar barnets pappa Dennis Lundgren.

Skrot i förnamn – men Skatteverket sa nej

För sju veckor sedan fick Emelie Gustavsson och Dennis Lundgren i Vålberg en liten pojke. – Direkt efter förlossningen kom namnet till mig, jag vet inte varifrån jag fick det. Direkt kallade jag honom för Skrot, berättar barnets pappa Dennis Lundgren.

Få studenter vill uttala sig om kritiserad sångbok

Igår när vi rapporterade om skildringar av bland annat våldtäkter och utrotning av samer i en del av Teknologkårens sånger så pratade vi med flera studenter vid LTU. Dock var det många som backade ur senare.

CNN tar seger mot Trump: Jim Acosta får tillbaka ackreditering

Den federala domaren Timothy Kelly har beordrat Vita huset att genast ge tillbaka pressackrediteringen till CNN-reportern Jim Acosta. CNN och Acosta stämde Vita huset för att de tagit ifrån honom ackrediteringen efter ett bråk med Donald Trump på en presskonferens.

Frontalkrock i Bölebyn

Två personbilar har kolliderat på Nya Älvvägen i Bölebyn i Piteå kommun.

Fortfarande möjligt att spela på matcher med unga spelare

Lotteriinspektionen inför spelförbud på matcher där en övervägande del av idrottarna är under 18 år. Men det lämnar utrymme till att spela på matcher där ett mindre antal spelare är under 18 år, något som får kritik av Riksidrottsförbundet.

C och L banar väg för M-budget

Både Centern och Liberalerna lägger fram egna budgetmotioner i riksdagen. Det kan leda till att den S-ledda övergångsregeringen tvingas leda landet med en moderat budget.

Stort missnöje i bussbranschen: “Det kokar överallt”

För några veckor sedan berättade vi om de stora svårigheterna att rekrytera busschaufförer i länet. Sedan dess har flera chaufförer hört av sig till oss med vittnesmål om problem med arbetsvillkoren i branschen.

Flicka närmades av okänd man – polisen söker grå bil

En flicka i Kungsbacka har berättat att hon blivit närmad av okänd man som försökte locka med sig henne när hon var på väg till skolan. Nu letar polisen efter en bil som stämmer in på de signalement som flickan kunde lämna. Samtidigt har skolans rektor larmat vårdnadshavarna.

Larm om lägenhetsbrand i Luleå

Räddningstjänsten fick under eftermiddagen larm om att det brann på en balkong i ett lägenhetshus på Örnäset .

Majoritet emot vadslagning på matcher med unga spelare

I början av september dömdes två unga fotbollsspelare i Syrianska FC för mutbrott sedan de försökt få en yngre lagkamrat att underprestera i en match i utbyte mot en summa pengar. Enligt en ny undersökning som Riksidrottsförbundet låtit göra är en majoritet av de tillfrågade emot att kunna spela på fotbollsmatcher där en majoritet av utövarna är under 18 år.

Riksidrottsförbundet: ”Spel på unga är att bjuda in till organiserad kriminalitet”

I början av september dömdes två unga fotbollsspelare i Syrianska FC för mutbrott sedan de försökt få en yngre lagkamrat att underprestera i en match i utbyte mot en summa pengar. Enligt en ny undersökning som Riksidrottsförbundet låtit göra är en majoritet av de tillfrågade emot att kunna spela på fotbollsmatcher där en majoritet av utövarna är under 18 år.

Styret klart i Vänersborgs kommun

Nu är det klart vilka som kommer styra Vänersborgs kommun den kommande mandatperioden. Och det blir samma mittenkoalition som förra mandatperioden.

Grov misshandel på Kumlaanstalten – två interner åtalas

En intern på en avdelning på anstalten i Kumla misshandlades grovt av två andra intagna i början av november. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Örebro hade i alla fall en av de misstänkta inte långt kvar till frigivning.

BIK:s Joshua Karlsson stängs av fyra matcher

BIK Karlskogas Joshua Karlsson stängs av fyra matcher för tackling mot huvudet på Modos Tom Hedberg när lagen möttes i hockeyallsvenskan 15 november. BIK-spelaren ska också betala skadestånd på 14 375 kronor. Det beslutade ishockeyförbundets disciplinnämnd på fredagen.