Nyheter från Svt

Beundran och hot – så har Trump och Putin talat om varandra

Ömsesidig beundran eller kylig misstänksamhet – sällan har omvärlden varit så konfunderad över de rysk-amerikanska relationerna som under Donald Trumps arton månader i Vita huset. De häftiga svängarna mellan presidenterna har gjort mycket kring måndagens möte svårt att gissa sig till.

Fler EU-länder går med på att ta emot båtmigranter

Totalt fem europeiska länder har nu gått med på att ta emot 250 av de totalt 450 migranter som befinner sig ombord två fartyg i Medelhavet efter att Italien vägrat ta emot dem.

Protester i Irak sprider sig

Fyra skadades när hundratals demonstranter försökte storma en regeringsbyggnad i Basra, i södra Irak. Protesterna som nu har pågått i en vecka, sprider sig i Irak och landets säkerhetsstyrkor har satts i högsta beredskap.

Tre till sjukhus efter explosion i Stockholm

Tre personer har skadats och förts till sjukhus efter en explosion i västra Stockholm. Polisen misstänker inget brott i samband med händelsen.

Se lagets och fansens storslagna firande

Såväl franska fans som det franska fotbollslaget har idag firat storslaget efter den franska VM-final segern. Se bilder från Ryssland som Frankrike.

Bil körde på björn utanför Luleå

En personbil ska strax efter kl. 22 på lördagskvällen ha kört på en björn på E4:an, utanför Luleå.

Dystra drunkningssiffror i sommarvärmen

Den fina sommaren har en baksida – antalet drunkningar ökar. Under maj och juni omkom 39 personer, fem var barn. Det är lika många omkomna barn som under hela förra året.

Campingägare i Ängra: ”Vi trodde det var under kontroll”

På lördag eftermiddag såg campingägaren Marco Hassoldt svart rök i skogen och ringde räddningstjänsten direkt. – Nu är det en dag senare och det ser väldigt illa ut, säger han.

Äldre man död i drunkningsolycka

En man i 70-årsåldern har omkommit i en drunkningsolycka i Kallsjön norr om Åre, rapporterar P4 Jämtland.

Trump landar på finsk mark inför toppmötet

Ett toppmöte med den ryska presidenten Vladimir Putin väntar Donald Trump imorgon, som nu anlänt till Helsingfors. Strax före klockan åtta på söndagskvällen svensk tid tog presidentplanet Air Force One mark på Helsingfors-Vanda flygplats.

Myggans saliv underlättar smittspridning

Att myggans saliv påverkar vårt immunförsvar märks av det kliande bettet. Men nu har forskare sett att myggans saliv påverkar vårt immunförsvar mer än så. Det underlättar nämligen olika sorters smittspridning.

Innebandyturneringen som växer så det knakar

Inför andra året i rad anordnades utomhusturneringen i innebandy på Norrvalla i Skellefteå. Med över 100 anmälda lag till årets turnering kan arrangörerna konstatera att helgen blev en succé. – Det har varit fantastiskt lyckat. Vi har haft väldigt tur med vädret och det har varit väldigt varmt, konstaterar arrangören Jacob Stephenson.

Borlängebo krävs på stort belopp av Försäkringskassan

En kvinna från Borlänge har fått för mycket pengar från Försäkringskassan. Nu kräver kassan pengarna tillbaka med trettio dagars betalningsvillkor. Annars hotar en dröjsmålsränta..

Forskning i Abisko: Kan mänsklig kunskap påverka en kartas utseende?

Ett pilotprojekt har genomförts i Abisko under sommaren där forskare har studerat ett nytt sätt att göra kartor genom att ta med mänskliga känslor och kunskap om området.

Överhogdals-tapeten ska bli pussel

Överhogdals byalag har fått pengar till att utveckla bygden med utgångspunkt från Överhogdals-tapeten.

Nyheter från dagen: 15 juli

Detta har hänt i Skåne under söndagen 15 juli.

Tunnelbanemyggan svår att bli av med

Boende i Majorna var de första som började larma om den mystiska myggan. En mygga som inte är helt lätt att bli av med. – Det gäller att man hittar vattnet där de lägger sina ägg och åtgärder det, säger Håkan Rystrand på Anticimex.

Stopp på E6 efter trafikolycka

En olycka med två lastbilar och en personbil stoppade under söndagskvällen trafiken i båda riktningarna i höjd med Glumslöv. Två personer fördes till sjukhus, men deras skadeläge var inte känt sent på söndagen. En häst har dött i krocken.

Brand i verkstadsbyggnad i Hjo

En brand utbryter i en verkstadsbyggnad på en lantgård i Hjo kommun under söndagen. Gasflaskor för bland annat svetsning finns i lokalen.

Stort bråk i Folkets park

Ett stort antal personer ska ha varit inblandade i ett bråk i Folkets park i centrala Malmö. Två ordningsvakter ska ha fått mindre allvarliga skador och en av de gripna ska ha ådragit sig sårskador. Personen ska få vård under polisbevakning.

Efter haveriet med rulltrapporna – Odenplan öppnas

Pendeltågsstationen Stockholm Odenplan öppnas strax efter klockan 4, tidigt på måndagsmorgonen, meddelar SL efter söndagens krismöte.

Efter haveriet med rulltrapporna – Odenplan öppnas måndag morgon

Pendeltågsstationen Stockholm Odenplan öppnas strax efter klockan 4, tidigt på måndagsmorgonen, meddelar SL efter söndagens krismöte. Stockholm City hålls dock fortsatt stängd.

Rekordsommar för campingplatser

Det är fullt varje kväll och gästerna stannar längre då de inte behöver jaga solen, säger campingägaren Michael Reimer i Lomma om den hittills lyckade campingsommaren.

Personbil i krock med älg utanför Osby

En personbil har krockat med en älg på länsväg 2121 mellan Osby och Glimåkra. Polis, räddningstjänst och ambulans har kallats till platsen. Fyra personer färdades i bilen. Ingen av passagerarna ska ha behövt ambulanstransport.

Barn provade att leva 1800-tal

Idag fick hundratalet barn pröva på uppleva hur det var att vara barn på 1800-talet. Det var vid Upplandsmuseets utställning ”Leka för att lära” som det gick att pröva på att kärna smör eller slöjda på gammalt vis.

Skogsbrand på väg mot byn Ängra

Räddningstjänsten i Ljusdal har utfärdat ett viktigt meddelandet till allmänheten efter att en skogsbrand spridit sig utom kontroll och nu är på väg mot bebyggelse i Ljusdals kommun.

Skogsbrand på väg mot Ängra

Räddningstjänsten i Ljusdal har utfärdat ett viktigt meddelandet till allmänheten efter att en kraftig skogsbrand spridit sig utom kontroll och nu är på väg mot bebyggelse i Ljusdals kommun. – Det är två bränder och en av dem har vi tappat greppet om, säger räddningsledare Kenneth Eriksson.

Läkaren tipsar hur du klara extremhettan

Rådande värmebölja är inte enbart förenat med badväder och kliande solbränna. Risken att drabbas av uttorkning och vätskebrist ökar i den solgassande hettan. Läkarens tips för att inte bli sjuk är: Vistas i skuggan och ta en slurk vatten då och då.

Josefines väg upp till toppen

Josefine Steenari brinner för utmaningar och äventyr. Hon är totalförlamad efter en skada från födseln. Med hjälp av assistenter och bärare nådde hon i helgen toppen av Kebnekaise.

Båt i brand utanför Landskrona

En båt började på söndagseftermiddagen brinna utanför Landskrona. Tre personer befann sig på båten och blev räddade av andra fritidsbåtar. En av de tre båtresenärerna fördes till sjukhus efter händelsen.

Jim fångade en dust devil på film

Jim Silverberg Solblad var på väg till torpet i Zinkgruvan med sin fru när han plötsligt fick syn på vad han trodde var en tromb. – Jag har aldrig sett något liknande.

Släckningsarbetet fortsätter på Norrmossaflon

Räddningstjänsten är fortfarande på plats på Norrmossaflon utanför Helgum. Totalt är det 23 personer som övervakar området. – Läget är ganska lugnt just nu, men tittar man på prognosen för brandrisk ser värdena ganska dåliga ut, säger Johanna Engström från räddningstjänsten.

Demonstranterna: ”De två kan inte åstadkomma något bra ihop”

Demonstranter samlades i Helsingfors dagen innan toppmötet för att protestera mot Putins och Trumps politik, men några ville också välkomna den amerikanske presidenten till Finland.

Hör rösterna från Södertälje centrum om värmen

Södertälje centrum var faktiskt rätt så folktomt idag. De flesta kanske hade tagit sig till stranden? Men vi lyckades ändå få tag på några för att fråga om värmen. Hör svaren från Kjell Nyström och Jahida Ali Khan i klippet.

Sista rycket för auktioner i Tandsbyn

I nästan 30 år har Göran Dahlström tillsammans med sin familj arrangerat auktioner runt om i Jämtland. Men nu är han färdig med det.

Fullsatt på Fisktorget under VM-finalen

Det var fullsatt på Fisktorget inför VM-finalen i fotboll mellan Kroatien och Frankrike. Stämningen och förväntan var hög innan matchen.

E6:an i norrgående riktning avstängd på grund av olycka

En bil har kört av vägen söder om Båstad.

Ludvigsson 92:a hittills i Tour de France

Under söndagen avgjordes den nionde etappen av cykeltävlingen Tour de France.

Sol eller skugga? SVT Nyheter på plats vid stranden

De extremt höga temperaturerna har lockat soldyrkare till stränder i hela landet. SVT:s reporter åkte till Långholmsbadet i Stockholm för att stämma av läget. – Det är varmt och svettigt, men väldigt härligt, säger Agnes och Ebba. Men alla var inte lika positiva.

Ny mountainbikebana vid Lugnet – för både världselit och nybörjare

I helgen var det premiärtävlingar i den nya mountainbikebanan vid Lugnet i Falun. Banan har byggts med många alternativspår så att både väldigt rutinerade och väldigt oerfarna cyklister ska hitta en lagom utmaning i terrängen.

Rån mot mataffär i Bomhus – man krävde cigaretter

En man rånade på söndagen en matbutik i Bomhus, Gävle. Mannen kunde dock gripas kort efter händelsen.

Gitarrläraren Mike fick spela med sitt drömband

Tom Morello är sologitarrist i det amerikanska rapmetal-bandet Phrophets of rage. Han bröt fingret innan spelningen i Sverige och det innebar att Mike Svensson från Karlskoga fick hoppa in som ersättare när bandet uppträdde på Gröna Lund i Stockholm.

Den här ska hejda råttorna i rören

När det byggs och grävs tar råttorna till flykten. För att hejda deras förflyttning sätter Norrköpings kommun ut en ny slags fälla.

Kanot-SM i Luleå: Första hemmamedaljen klar

I dag inleddes kanot-SM-veckan i Luleå. Med flera medaljchanser för hemmaklubben.

Skogsbrand härjar i Bålsta

Tio hektar skogsmark brinner i området kring Övergran norr om Bålsta. – Vi har precis lyckats omringa branden men kommer bli kvar långt in på natten, säger Erik Westring på Storstockholms brandförsvar vid 16.30 till SVT Nyheter Uppsala.

Flera skogsbränder i Uppsala län

Det brinner i skog- och mark på flera håll runt om i Uppsala län. Bland annat brinner tio hektar skogsmark i området kring Övergran norr om Bålsta. – Vi har precis lyckats omringa branden men kommer bli kvar långt in på natten, säger Erik Westring på Storstockholms brandförsvar vid 16.30 till SVT Nyheter Uppsala.

Hanna belönas för sitt Kina-intresse

Ett av Hanna Karlssons stora intressen är Kina och språket där. Efter att ha blivit tvåa i en tävling om Kina blir priset att snart åka dit i tre veckor. Hon blir en av Sveriges två representanter.