Nyheter från Svt

Knutson: Motstridiga besked från Alliansen om S-inviten

Efter flera möten under tisdagen har det fortfarande inte getts så många svar om vem som kan bli riksdagens nya talman. Socialdemokraterna försöker slå split i mellan allianspartierna – och moderater och centerpartister ger motstridiga besked, konstaterar SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

Maduros middag med ”Salt bae” möts av hård kritik

Ett restaurangbesök har väckt stor ilska i Venezuela. Samtidigt som matbristen är utbredd i landet har nämligen president Maduro setts äta dyr biff och röka cigarr på en lyxkrog i Istanbul. ”Medan venezuelanerna lider och dör av hunger njuter Nicolás Maduro”, skriver en oppositionspolitiker.

Arvsfonden ger Söderhamns konstförening 4 miljoner

Arvsfonden har beviljat ett stöd på mer än fyra miljoner kronor till Söderhamns konstförening. Pengarna ska användas till projektet Gatans Rum, där nyanlända och svenska barn och unga i åldrarna 6-25 år ska få mötas i konstnärligt skapande.

Polissatsning mot narkotika gav resultat

Under de senaste dagarna har polisen i Karlskoga satsat extra på arbetet mot narkotikabrott. Anledningen är att praktiskt utbilda aspiranter.

Slut på mushus – efter stölden mot konstnären

Staffan Lindholm, välkänd lokal konstnär i Göteborg, har blivit bestulen på sin cykelkärra – som använts som transportmedel för hans omtalade miniatyrhus i Haga. – Jag känner faktiskt en stor sorg , säger han.

Rättegång för sexbrott mot 63 barn

Med tjat, falska profilbilder och hot ska en man från Borås ha kontaktat unga flickor på sociala medier. På tisdagen inleddes rättegången mot mannen som misstänks för en stor mängd sexbrott mot barn. – Han erkänner vissa av åtalspunkterna, men förnekar de flesta, säger advokat Barney Fyman.

Se väljare tycka till om blocköverskridande samarbeten i landstinget

Det är ännu oklart hur landstinget kommer att styras de kommande fyra åren. De båda politiska blocken är beroende av Sverigedemokraternas stöd för att få en majoritet men nu öppnar det socialdemokratiska oppositionslandstingsrådet för ett samarbete över blockgränserna.

Fyra månaders fängelse för berusad sjökapten

Det var i augusti i somras som det 130 meter långa handelsfartyget körde på en sandbank i Öresund. Kaptenen greps misstänkt för grovt sjöfylleri.

I Jämtland köps det mest alkohol i landet

Utslaget på ett år köper genomsnittssvensken omkring 6.5 liter öl, vin och sprit per år. I Jämtland, däremot, är man nästan uppe i 12 liter per person och år.

En person påkörd i Jönköping

En person har blivit påkörd av en personbil på Västra Storgatan i Jönköping.

Man knivskuren vid rån i Stockholm

En man knivskars i samband med ett rån i Bredäng i sydvästra Stockholm på tisdagskvällen. – Flera gärningsmän ska ha lämnat platsen springande. Vi har ingen gripen, säger Anna Westberg, polisens presstalesperson.

Knarkdömd SD-politiker personinröstad i Olofström

Sverigedemokraternas ordförande i Olofström har personkryssat sig in i kommunfullmäktige. Problemet – han är inte en godkänd kandidat av partiet efter flera brottsdomar.

Ytterligare två anhållna för våldtäkt under Centralbron

Ytterligare två personer har nu anhållits misstänkta för gruppvåldtäkt mot en flicka under Centralbron i centrala Stockholm. Sedan tidigare sitter även en 16-åring häktad misstänkt för grov våldtäkt.

Ytterligare två gripna för våldtäkt under Centralbron

Ytterligare två personer har nu gripits misstänkta för gruppvåldtäkt mot en flicka under Centralbron i centrala Stockholm. Sedan tidigare sitter även en 16-åring häktad misstänkt för grov våldtäkt.

Äldre kvinna försvunnen i Sundsvall

En alzheimersjuk kvinna i 80-årsåldern har försvunnit från sin bostad i centrala Sundsvall under tisdagen.

Starkt framåt för SD i Hallsberg: ”Men det blir ju ingen ändring ändå”

På pappret ser de ut som vinnarna i årets kommunval i Hallsberg och går från sex till åtta mandat. Men i verkligheten har Sverigedemokraternas gruppledare Jimmy Olsson få förhoppningar om att partiet kommer att hamna i en styrande koalition.

S i Hallsberg backar – men är starkaste fästet i länet

Socialdemokraterna i Hallsberg följer rikstrenden och backar i valet. Trots det är man det starkaste S-fästet i länet, något att glädjas åt trots allt menar kommunstyrelsens ordförande.

KD-toppen: ”Jag vill ödmjukt be om förlåtelse”

Caroline Szyber (KD), ordförande i riksdagens civilutskott, tog med sambon på bröllop och lät skattebetalarna betala. Aftonbladet har både före och efter valet avslöjat KD-toppen med flera felaktigheter från den senaste mandatperioden. Nu säger hon förlåt – och lovar att det aldrig ska hända igen. ”Jag vill ödmjukt be om förlåtelse”, skriver hon i ett blogginlägg.

Gunilla Persson förlorar tvist mot Försäkringskassan

Gunilla Persson, känd från tv-programmet Svenska Hollywoodfruar, förlorar mot Försäkringskassan i tingsrätten. Nu döms hon för bidragsfusk och ska betala över 300 000 kronor.

Nu avgörs framtiden för Göteborgs kulturkalas

Göteborgs kulturkalas står inför stora förändringar. Inte nog med att kalaset kan hållas vid andra tidpunkter på året, framöver kan besökarna också behöva betala för vissa akter.

Projekt vill få människor att dela på saker

Ett projekt som bedrivs i fyra städer i Sverige arbetar för att få människor att konsumera mindre och dela mer på saker. Tanken med satsningen är att delningsekonomi är en av lösningarna för ett hållbart och mer klimatsmart samhälle.

Partier riskerar att få betala tillbaka bidrag

Oppositionspartier i Älvsbyn har fått totalt över en miljon kronor i så kallat insynsarvode de senaste fyra åren, men de kan inte redovisa vad pengarna använts till.

Läkare kritiseras av Ivo – missade tecken på hjärtinfarkt

En ST-läkare på en vårdcentral i Kronobergs län missade att en patient som var trött och hade andningsbesvär hade haft en hjärtinfakt. Nu kritiseras läkaren av Ivo (Inspektionen för vård och omsorg).

Nyheter från dagen 18 september

Detta har hänt i Skåne under tisdagen 18 september.

Kompisarna från Södra Sandby tävlar i samma lag

Barndomsvänner, kompisar även som vuxna och äntligen i samma lag i ett mästerskap. Fredrik Jönsson skippade fälttävlan, satsade på hoppningen och VM-debuterar vid 45. – Det känns jättekul, verkligen, säger polaren Peder Fredricson.

Bilbrand stoppade trafiken mellan Västerås och Köping

På tisdagskvällen vid klockan 19.12 fick polis och räddningstjänst larm om en bilbrand på E18 i riktning mot Köping.

Stadshusaffären inget regelbrott

En oberoende granskning av den kritiserade försäljningen av Karlstad stadshus visar att det finns brister i kommunens policy för hur sådana affärer ska gå till, men att försäljningen gått rätt till. Rapporten togs upp på kommunstyrelsens sammanträde på tisdagseftermiddagen.

Juno Blom (L) tar klivet in i riksdagen

Hon har samordnat Sveriges insatser mot hedersförtryck i tolv år. Nu blir Juno Blom från Norrköping ny östgötsk riksdagsledamot för Liberalerna.

Ny lekplats med jordbruk som tema står färdig i Södertälje

En ny lekplats står färdig i Glasberga. Temat är jordbruk där åkern, skog och den lilla byn är representerade.

Göteborgsprojekt ska få hemlösa att motionera

Fysikprojektet är en ny satsning för att hjälpa hemlösa i Göteborg att komma igång och röra på sig. Psykiska problem och missbruk leder ofta till lägre livslängd – motion kan vara att sätt att motverka det. 

Gick back 5,6 miljoner – nu satsar de igen

Till helgen är det premiär för höstens stora musikal på Spira i Jönköping. Trots att kulturhuset gick back ekonomiskt efter förra årets musikal så är de inte rädda för att satsa igen.

Ett steg närmre vårdcentralflytt i Surahammar

Nu ska arbetet med att flytta vårdcentralen till centrum i Surahammar förhoppningsvis snart kunna komma igång. Kommunfullmäktige har fattat beslut om finansieringen till entreprenören som ska bygga om lokalerna – närmare 30 miljoner kronor.

50 flickor på sjukhus efter mass-könsstympning

50 flickor i Burkina Faso ligger just nu på sjukhus efter illa utförd könsstympning, det rapporterar BBC. Två kvinnor i 60-års åldern och några av flickornas föräldrar har gripits.

Sökinsats efter fyraåring på Nydala

Malmöpolisen fick 17:57 ett samtal om att en yngre pojke försvunnit från en adress i Nydala.

Försvunnen pojke på Nydala återfunnen

Malmöpolisen fick 17:57 ett samtal om att en yngre pojke försvunnit från en adress i Nydala. Två timmar senare anträffades han välbehållen av en privatperson .

Nya metoder i röntgenvården

Tekniken går framåt och röntgensjukvården hänger på. Artificiell intelligens och 3D-modeller blir allt mer vanligt inom röntgenvården. Det var några av de punkter som diskuterades under tisdagen under pågående röntgenveckan på Conventum i Örebro.

Badmintonligan igång – IFK Umeå har ett lysande nyförvärv

På tisdagkväll startar Badmintonligan för IFK Umeå, bortamatch mot en av säsongens favoriter Halmstad står på schemat.

Singelolycka utanför Deje

En personbil körde av vägen och ut på ett gärde mellan Deje och Forshaga strax före klockan 19 på tisdagskvällen. Två personer färdades i bilen.

Drograttfylleri bakom olycka i Deje

En personbil körde av vägen och ut på ett gärde mellan Deje och Forshaga strax före klockan 19 på tisdagskvällen. Två 18-åringar färdades i bilen.

Sköterska röjde klamydiasmittad – döms för brott mot tystnadsplikten

En sjuksköterska i Sörmland döms till 50 dagsböter efter att ha röjt identiteten på en patient i samband med smittspårning av klamydia.

Larm om drunkningstillbud i Halmstad

Under tisdagskvällen inkom ett larm till SOS Alarm om en drunkningsolycka vid Simmarevägen i Halmstad. Enligt en förbipasserande person ska en person vara avliden.

Avliden person hittad vid strand i Halmstad

Polisen har inlett en förundersökning gällande mord efter att en avliden person hittats vid stranden vid Alet i Halmstad på tisdagskvällen.

Fimparna ska röstas bort från gatan

Valet är över men fortfarande så kan man både välja och rösta i angelägna frågor i Uppsala. Det som behövs för att lägga sin röst är en cigarettfimp.

Beslutet som innebär totalstopp för hyrsköterskor

Den 7 juni fattade regionledningen ett beslut om att satsa pengar på den egna personalen. I samma veva blir det totalstopp på inhyrningen av grundutbildade sjuksköterskor.