Nyheter från Svt

Flera fjällräddningar i helgen: ”En fara även för fjällräddarna”

Innan och under helgen har SMHI gått ut med storm- och orkanvarningar i länet. Trots det har länets fjällräddare fått rycka ut flera gånger. – Man borde ta varningarna på allvar, säger Ann-Christin Johnsen, kommunikatör vid polisen.

Så har platserna i Stockholm förändrats

Stockholm har de senaste åren genomgått en förvandling på många håll. Norra Djurgårdsstaden och Hagastaden är två exempel. Bland annat har Stockholms stads stadsbyggnadskontors fotograf Lennart Johansson genom flygfotografier dokumenterat förvandlingen.

Kört åtta gånger utan körkort – döms nu igen

Den 21-årige mannen från Mullsjö kommun har upprepade gånger dömts för grov olovlig körning de senaste åren. Nu har han kört utan körkort igen.

Dement kvinna försvunnen i Borlänge

Polisen söker efter en äldre dement kvinna som under natten försvann från sitt hem i Borlänge

Ott Tänak segrare i Rally Sweden

Ott Tänak höll nerverna i styr och körde hem segern i Rally Sweden 2019. 31-åringen från Estland vann före finländaren Esapekka Lappi och belgaren Thierry Neuville.

Ingen av ungdomarna i bussolyckan blev allvarligt skadad

17 ungdomar från Norrköping var på väg för en sportlovsvecka i Sälen när bussen körde i diket. Ingen är allvarligt skadad, enligt fritidsgårdschefen, men resan har avbrutits. – Många är chockade förstås, säger Elisabeth Andersson.

Nu får Vasagatan i Västerås ett lyft

Det handlar om 150 meter mitt i city som får nya trottoarer och sidoområden. Området som ska lyftas börjar från korsningen vid Vasagatan/Hantverkargatan och fortsätter en bit förbi korsningen vid Smedjegatan.

Här byts gamla och dåliga elstolpar ut

Elnätet är sårbart för väder och vind, därför grävs allt mer kabel ner i marken. Och när det inte går byts stolpar och ledningar ut – som ska stå pall i minst 40 år. Vi åkte till Tiveden där gamla och dåliga elstolpar byts ut till nya.

Kerstin och Hans vet hur man tacklar ett strömavbrott

Då och då går strömmen. Det kan vara träd som blåst över elledningen eller tung snö som sätter stopp för elen. Kerstin och Hans Johansson i Finnerödja vet hur det är att drabbas av elavbrott och vad som behövs när vattnet sinar och spisen inte fungerar.

Väktare påhoppad och rånad av ungdomsgäng i Sigtuna

Flera ungdomar har hoppat på en väktare och rånat personen på en mobiltelefon och väska. Händelsen inträffade i Valsta centrum i Sigtuna kommun vid halv sjutiden på lördagskvällen. Ungdomarna ska också ha slagit på väktarens bil.

Stjernkvist vill inte prata om flygplatsens framtid

Norrköpings kommun har som ägare stöttat Norrköpings flygplats med miljonbidrag för att stötta just München-linjen. Men i helgen kom beskedet att flygbolaget BMI går i konkurs. Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) vill inte dra några slutsatser om framtiden. – Det är för tidigt, säger han.

Larm om drunkningstillbud i Kalmar

En person har förts till sjukhus efter att ha hamnat i vattnet vid Kattrumpans badplats i Kalmar.

Vad har du för plan om du får ett långvarigt strömavbrott?

I veckan har tusentals hushåll i både Nykvarn och Södertälje drabbats av strömavbrott. Senast drabbades Fornhöjden – vi var där för att höra hur förberedda de var för ett längre avbrott. Se svaren i videoklippet ovan.

Lovande världscupdebut av Frida Karlsson

19-åriga skidlöftet Frida Karlsson från Sollefteå går från klarhet till klarhet. Sjua i sin världscupdebut under söndagen – och ett rejält formbesked bara dagarna före VM.

Rebecka Karlsson får en ny chans i melodifestivalen

Under lördagskvällen ställde Rebecka Karlsson från Helsingborg upp med låten Who I Am i melodifestivalen. Hennes framträdande räckte inte ända fram till finalen, nu får hon ladda om till andra chansen.

Räddningsledaren: ”Det var dåligt omdöme att ge sig ut”

På torsdagskvällen fick polisen in ett larm från tre nödställda män som befann sig någonstans mellan Singistugorna och Kebnekaise fjällstation.

Omdiskuterad hockeyrink invigd

Efter många om och men invigdes tillslut sargen på Bjurholms isbana, men ingen från kommunen besökte eventet.

Olofström drabbas hårdast i Blekinge av elavbrott

Sverige drabbas regelbundet av längre elavbrott. I Blekinge drabbas Olofström hårdast. För att minska utsattheten för stormskador gräver Olofströms Kraft ned elledningarna.

Börje Jönsson saknade ström i elva dygn: ”Det var psykiskt jobbigt”

En av de drabbade av elavbrottet efter stormen Gudrun var Börje Jönsson i Björkefall utanför Kyrkhult i Olofström.

Australiensare och Colombianer – motionärer från all världens hörn åker Vasaloppet

Vasaloppet lockar skidåkare från hela världen. Inte mindre än 60 nationer är representerade i vinterveckans olika lopp.

Han tränar för Vasaloppet bland ormar och kängurur

Full sommar och ändå träna för ett långlopp på skidor. Vi har träffat skidåkaren som laddar för Vasaloppet hemma i Australien. Och glöm skidrelaterade vurpor – här är vilda djur den största faran.

Lindeberget blir nytt naturreservat på Gotland

Gotland har berikats med ännu ett naturreservat efter beslut av länsstyrelsen. Det är Lindeberget en knapp mil norr om Hemse, på södra delen av ön, det rör sig om.

Östergötlands första naturreservat – under ytan

Östergötland fick förra året sitt första naturreservat under vatten – Vikasgrunden, åtta kilometer öster om Harstena.

Här tycker fjällräddarna ut i extremvädret

Fjällräddarna i Kiruna räddade tre tyska turister från en nödsituationen vid Kebnekaisemassivet. Räddningsledaren Sven-Erik Frånberg filmade ovädret när de var på väg för att undsätta de tyska turisterna.

Här rycker fjällräddarna ut i extremvädret

Fjällräddarna i Kiruna räddade tre tyska turister från en nödsituationen vid Kebnekaisemassivet. Räddningsledaren Sven-Erik Frånberg filmade ovädret när de var på väg för att undsätta de tyska turisterna.

Kommunen har fodringar på runt miljonen

Flygplatschefen Hans Wennerholm nåddes först av rykten om BMI:s konkurs och senare på lördagskvällen bekräftades dessa till hans stora förvåning. – BMI gav intrycket att de var inne i en expansiv fas och att det skulle satsas på större plan.

Dammsugarbedragare försökte lura äldre man

En äldre man i Skarpnäck blev utsatt för bedrägeriförsök. Bedragaren påstod att han skulle utföra ett filterbyte och efter att den äldre mannen betalade i en kortläsare upptäckte han att en summa på flera tusen kronor hade reserverats från hans konto.

Så förbereder du dig inför strömavbrottet

Om en större kris skulle uppstå förväntas vuxna, friska personer klara sig själva i minst tre dygn, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

I Flen får frivilliga betalt för att hjälpa till med krisarbetet

Flens kommun har sedan några år tillbaka ett avtal med en särskild grupp med frivilliga. Ett avtal som innebär att frivilliga får betalt för att hjälpa till under övningar och i skarpa krissituationer.

Buss körde av vägen i Hjortkvarn – flera skadade

En buss har kört av riksväg 51 i höjd med Hjortkvarn. – Flera ska vara skadade, oklart hur många, säger Stefan Dangardt, polisens presstalesman.

Buss med ungdomar körde av vägen i Hjortkvarn

En buss med ungdomar körde av riksväg 51 i höjd med Hjortkvarn på söndagsförmiddagen. – Föraren fick ansiktsskador och en flicka chockades, säger Stefan Dangardt, polisens presstalesman.

”Kom som en blixt från klar himmel”

Rony Forsberg, vd för Jönköping Airport, fick beskedet om flygbolaget BMI:s konkurs under lördagskvällen. – Det var som en blixt från klar himmel, vi har inte fått några indikationer på att det skulle vara några sådana här tråkigheter på gång.

Vad händer med mobilen om strömmen går?

Mobiltelefonen är en nära vän för många. Men den är inte långlivad om ett rejält strömavbrott inträffar – hur beredd är du?

Hur länge skulle du klara dig utan mobil?

Vid strömavbrott håller flera mobilmasters reservbatteri bara en halvtimma, sen försvinner täckningen – upprörande för vissa. Andra klarar sig åratal utan täckning.

Masterna klarar inte strömavbrott – mobiler blir snabbt obrukbara

Flera byar utanför Lycksele har under hösten och vintern drabbats strömavbrott gång på gång. Och med strömmen försvinner även kontakten med omvärlden när telemasterna snabbt blir strömlösa.

Kvinna stoppade rattfyllerist – hyllas av polisen

En alkoholpåverkad person satte sig bakom ratten, men en kvinna som såg händelsen tänkte inte låta föraren köra långt. Hon följde efter och stoppade honom – ett initiativ som nu hyllas av polisen. – Fantastiskt bra gjort, säger polisens presstalesperson.

Skoterbrand i Holmsund

En fulltankad skoter började brinna på golfbanan i Holmsund, försökte släcka med snön.

UD ändrar sin version om Gui Minhai-mötet: ”Behöver förtydliga”

Utrikesminister Margot Wallström har varit tydlig med att utrikesdepartementet inte kände till det hemliga möte mellan Gui Minhais dotter och kinesiska affärsmän, som arrangerades av svenska Kina-ambassadören Anna Lindstedt. Men nu ändrar UD sin version. 

UD:s vändning om Gui Minhai-mötet: ”Behöver förtydliga”

Utrikesminister Margot Wallström har varit tydlig med att utrikesdepartementet inte kände till det hemliga möte mellan Gui Minhais dotter och kinesiska affärsmän, som arrangerades av svenska Kina-ambassadören Anna Lindstedt. Men nu vill UD göra ett förtydligande. 

Husvagn brann upp i Emmaboda

En husvagn har under natten mot söndag brunnit i Emmaboda. Det är den nionde branden i kommunen på tolv dagar.

Flera hot mot Sveriges elförsörjning – du kan räkna med nya strömavbrott

Ett strömlöst Sverige är ett trasigt Sverige – och vi vet att omfattande elavbrott kommer hända igen. I framtiden kan både klimatet och illvilliga aktörer utgöra ett hot. Samtidigt finns det stora skillnader mellan hur förberedda kommunerna är.

Norrköpings flygplats förlorar all reguljärtrafik

Flygbolaget BMI har gått i konkurs. – Det här har en jättepåverkan för oss, säger Bertil Sjöblom, marknad- och försäljningschef på Norrköpings flygplats.

Färgelanda mest strömlöst i Västsverige

Trots att vi är mer beroende av el än någonsin är det inte alls säkert att elförsörjningen fungerar. SVT har granskat strömavbrotten i landet under 2016 och 2017. Färgelanda är en av kommunerna som sticker ut i Västra Götaland.

Tre anhållna för grovt narkotikabrott

Tre män sitter anhållna misstänkta för grovt narkotikabrott. Enligt polisen greps de utanför Bor i fredags.

V ska inte driva EU-utträde i valet

Vänsterpartiet ska inte driva kravet att Sverige ska lämna EU i valet till EU-parlamentet. Det beslutades på partiets EU-valkonferens i Norrköping.

Två fjällräddningar i hårt väder

Tre skoterförare i Arjeplog och två skoterförare i Jokkmokk gav sig under lördagseftermiddagen ut på tur trots det blåsiga vädret.

Tre tog sig in i bostad – en person skadad

Tre personer ska under natten mot söndag ha tagit sig in i en bostad i Olofströms kommun, där en person uppges ha blivit hotad. En person skadades och fick föras till sjukhus.

Två anhållna misstänkta för stöld i Sälen – hade kött, godis och tobak i bilen

En bil fylld med bland annat stulet kött, godis och tobak var vad som mötte en polispatrull som på lördagskvällen stannade en bil på riksväg 66 i Transtrand.

Därför kan du inte kittla dig själv

Din hjärna reagerar olika på känselintryck beroende på om beröringen kommer från dig själv eller från någon annan. Det visar en ny studie från Linköpings universitet, LiU.

Nu kan Grubbeborna ta sin söndagsdusch

De vattenlösa Grubbeborna kan äntligen pusta ut! Vattenläckan som orsakade tillfällig torka är nu lagad, men svår framkomlighet kommer man få stå ut med ett tag till, meddelar Vakin.