Att gå i terapi
Vad söker människor för på vår mottagning?
Relationsproblem av skiftande slag
Separationer eller skilsmässa
Ångest och nedstämdhet
Känslor av likgiltighet och bristande engagemang
Tankar på att inte vilja leva längre
Stress och utmattning
Svårigheter med att känna, förstå och uttrycka sina känslor
Bristande självkänsla – svårt att känna att man duger
Identitetsproblem – ”vem är jag”
Ensamhet, isolering och utanförskap
Mobbing
Kris,trauman,sorg och förluster
Livsfrågor – ”vad är meningen med mitt liv”
Funderingar kring gott och ont
Önskan att lära känna sig själv bättre
Problem med alkohol och droger. Hur hitta motivation till förändring
Sömnproblem
Svårigheter att kontrollera ilska
Känslor av svartsjuka som påverkar relationen till närstående
Känslor av skuld och skam som inverkar menligt på mitt liv
Osäkerhet, rädslor och fobier
Detta är några exempel som människor sökt vår hjälp för. Det finns många fler.
Vilka förhoppningar och rädslor kan rymmas inför att ta kontakt med oss?
Svar: Frågan kanske rymmer erfarenheter utifrån det egna livet, att ha behövt se till andras behov. Du är den viktigaste personen i ditt liv.
Svar: Frågan kanske rymmer erfarenheter utifrån det egna livet, att ha behövt se till andras behov. Du är den viktigaste personen i ditt liv.
Svar: Om man har varit med om svåra eller traumatiska upplevelser i sitt liv har den egna förmågan att tänka och uttrycka sig fritt tagits ifrån en. Det kan få till följd att man inte blir begriplig inför sig själv.
Svar: Vi möter dig där du är med de tankar och känslor du har. Metoden är samtal och dialog med syfte att skapa förståelse för dig och dina problem och finna möjligheter till förändring.
Svar: Det beror på vad du behöver. Det kan handla om några få samtal eller en längre kontakt.
Svar: Det kan man inte veta innan man träffat sin terapeut. Det kan ibland behövas några samtal för att känna om jag kan tala fritt och otvunget.
Fiktiva exempel

Markus har nyligen oväntat förlorat sin partner. Han befinner sig i en tid präglad av sorg, ensamhet och brottas med känslor av meningslöshet. För att kunna möta och förändra dessa starka känslor beslutar han att söka terapi…
Läs mer ❱I terapin blev det möjligt för Markus att kunna dela sina tankar och känslor.
I en trygg och tillitsfull atmosfär kunde Markus se närmare på relationen till sin bortgångna partner.
Tillsammans med sin terapeut upptäckte de kopplingar mellan tidiga förluster i Markus liv och hans nuvarande känslomässiga tillstånd. Genom att känna igen dessa mönster och hur dessa påverkade hans sorgearbete kunde Markus gradvis förstå sina reaktioner bättre.
Man talade också närmare om känslor av skuld och rädsla kring förlusten.
Markus fick stöd i att omvandla sina negativa tankemönster till mer positiva. Detta ledde fram till mera positiva och konstruktiva tankar om framtiden.
Med tiden började Markus att återupptäcka en känsla av mening och tillåta sig att bearbeta sorgen istället för att undvika den. Terapin gav honom en större förståelse för sig själv och hjälpte honom att hitta en ny riktning i livet.
Genom terapin och med terapeutens hjälp kunde Markus gradvis läka sina sår och återfinna hoppet om en meningsfull framtid.

Sanna har just fått sitt första barn. Men istället för att bara känna glädje och lycka över det nya tillskottet i familjen, plågas hon av ångest som gör tillvaron besvärlig. Hennes man, som varit ett stöd under hela deras förhållande, oroar sig för Sanna och undrar om hon inte behöver söka professionell hjälp. Tillsammans beslutar de att Sanna ska kontakta en terapeut…
Läs mer ❱Hon får hjälp att tala om sina känslor och tankar och den oro hon känner.
Under terapins gång lär sig Sanna att identifiera de underliggande orsakerna till sin ångest och oro, och hon börjar även förstå hur dessa känslor påverkar hennes nya roll som mamma. Hon upptäcker att det inte bara handlar om att vara orolig för barnets välbefinnande, utan att hennes ångest har sina rötter i djupare känslomässiga erfarenheter.
Hon får hjälp att tala om och förstå sina känslor och utveckla mer konstruktiva sätt att möta de utmaningar som livet som nybliven mamma innebär.
Med tiden börjar Sanna känna sig mer säker i sin roll som mamma och börjar också kunna njuta av de glädjeämnen som kommer med föräldraskapet utan att låta oron ta över.

Björn har kämpat med perioder av depression genom livet. Känslan av att vara fångad i en mörk dimma har begränsat hans förmåga att skapa långvariga vänskapsrelationer och kunna skapa ett kärleksförhållande. Han beslutar sig för att börja i terapi…
Läs mer ❱I terapin skapas möjlighet för Björn att utforska sina känslor, tankar och beteenden. Terapeuten hjälper honom att identifiera och förstå de underliggande orsakerna till hans svårigheter. Genom att se närmare på sin historia kan Björn förstå hur dessa tidigare händelser påverkar honom i nuet.
En del av terapin är att lära sig att acceptera och förstå sina känslor på ett nytt sätt.
I terapirummet tillsammans med terapeuten skapas efterhand ett klimat där det blir möjligt att tidigare förnekade och undertryckta känslor kan komma upp till ytan och bli talbara.
Genom att se mönster i sitt sätt att umgås med människor och identifiera hinder för närhet och tillit, kan han arbeta på att bryta destruktiva mönster och skapa mer meningsfulla och långvariga relationer. Detta ger honom självförtroende och stärker hans självkänsla.
Genom terapin och arbetet tillsammans med terapeuten upptäcker Björn gradvis nya sätt att möta och hantera sina känslor, relatera till andra och navigera genom livets utmaningar.