Handbolls EM 2022 Herrar Spelschema: Allt du behöver veta

Handbolls EM 2022 herrar spelschema var utan tvekan en av de mest efterlängtade idrottshändelserna under 2022. För att hjälpa dig få en överblick över hela evenemanget, kommer vi här att ge dig en detaljerad genomgång av turneringen, dess schema och höjdpunkter.

Gruppspel och speldagar

Turneringen började med gruppspelet där lagen var indelade i fyra grupper om sex lag i varje. Totalt deltog 24 lag från hela Europa och kämpade för en plats i slutspelen.

Grupp A

 1. Spanien
 2. Tyskland
 3. Ungern
 4. Nederländerna
 5. Lettland
 6. Slovakien

Grupp B

 1. Danmark
 2. Frankrike
 3. Norge
 4. Polen
 5. Vitryssland
 6. Serbien

Grupp C

 1. Sverige
 2. Kroatien
 3. Ryssland
 4. Montenegro
 5. Ukraina
 6. Portugal

Grupp D

 1. Slovenien
 2. Island
 3. Tjeckien
 4. Makedonien
 5. Österrike
 6. Schweiz

Gruppspelet pågick mellan 13:e och 20:e januari 2022. Efter gruppspelet avancerade de tre bästa lagen i varje grupp till huvudrundan.

Huvudrundan

I huvudrundan mötte de kvalificerade lagen från grupperna A och B samt C och D varandra. De bästa två lagen från varje grupp gick vidare till semifinalerna.

Huvudrundan ägde rum mellan 22:a och 27:e januari 2022. Semifinalerna och finalen spelades därefter under helgen 29:e och 30:e januari 2022.

Handbolls EM 2022 Herrar Spelschema

Semifinaler

Efter en lång och intensiv huvudrunda stod fyra lag kvar inför semifinalerna:

 1. Semifinal: Sverige – Frankrike
 2. Semifinal: Spanien – Danmark

Sverige och Spanien kämpade hårt för att nå finalen och lyckades ta sig förbi sina respektive motståndare, vilket ledde till en spännande finalmatch mellan de två lagen.

Finalen

Finalmatchen mellan Sverige och Spanien var en riktig rysare som höll publiken på helspänn ända fram till slutsignalen. Efter en dramatisk och jämn match kunde Sverige till slut koras till Europamästare för herrarna 2022. Det var en historisk seger som firades runt om i hela Sverige.

Summering av Handbolls EM 2022 Herrar

Handbolls EM 2022 herrar spelschema bjöd på många oförglömliga stunder och intensiva matcher. Turneringen visade än en gång att handbollen är en sport fylld av passion, talang och spänning. Fans från hela Europa följde sina favoritlag genom turneringens olika faser och hejade fram dem i både med- och motgång.

Övriga placeringar och utmärkelser

Förutom Sverige, som tog hem guldet, och Spanien, som fick nöja sig med silver, så stod det mellan Frankrike och Danmark i bronsmatchen. Efter en intensiv kamp var det Frankrike som stod som segrare och säkrade bronset i mästerskapet.

Under turneringen delades också individuella utmärkelser ut till de spelare som utmärkte sig extra mycket. Bland dessa fanns:

 • Mästerskapets MVP (Most Valuable Player): Jim Gottfridsson, Sverige
 • Bästa målvakt: Gonzalo Pérez de Vargas, Spanien
 • Bästa vänstersexa: Hampus Wanne, Sverige
 • Bästa mittnia: Sander Sagosen, Norge
 • Bästa högersexa: Ferran Solé, Spanien
 • Bästa vänstersex: Magnus Landin, Danmark
 • Bästa högersex: Blaž Janc, Slovenien
 • Bästa linjespelare: Ludovic Fabregas, Frankrike

Framtiden för handbollen och EM

Efter en lyckad turnering är det dags att blicka framåt mot framtida mästerskap. Handbolls-EM 2024 kommer att hållas i Tyskland och det är redan nu hög tid för lagen att förbereda sig inför detta evenemang. Med den ständigt ökande konkurrensen inom sporten är det ingen tvekan om att kommande mästerskap kommer att bjuda på ännu mer spänning och oväntade händelser.

Handbolls EM 2022 herrar spelschema visade oss att handbollen fortsätter att utvecklas och locka både nya och gamla fans. Turneringen var en fantastisk uppvisning av sportens bästa sidor och det finns ingen tvekan om att vi har många spännande handbollsår framför oss.