Vad är vört? Drycken med lång historia.

Vört är en dryck som har funnits i Sverige sedan medeltiden. Den har en rik och mångsidig historia och har varit en populär dryck under många århundraden. I denna artikel kommer vi att ta en titt på vad vört är, dess historia, hur man gör det, dess näringsvärde och mycket mer.

Vad är vört?

Vad är vört? Vört är en dryck som framställs genom att koka malt och korn tillsammans med olika kryddor och örter. Resultatet är en söt, mörkfärgad dryck med en distinkt smak. Traditionellt sett har vört varit en populär dryck i Sverige under julhelgen, men det kan också konsumeras året runt.

Historia

Vört har en lång historia i Sverige, och den har varit en populär dryck under många århundraden. Drycken anses ha sina rötter i medeltida Europa, där det var vanligt att koka korn och malt tillsammans för att göra öl. Vört var emellertid inte begränsad till Europa, utan det dracks också i andra delar av världen.

Under medeltiden var vört en populär dryck bland arbetare, eftersom den var näringsrik och billig att tillverka. På den tiden var vört ofta starkare än det är idag, och det var inte ovanligt att dricka det till frukost för att få energi för arbetsdagen.

Idag är vört fortfarande en populär dryck i Sverige, och den dricks vanligtvis under julhelgen. Vört kan också användas som en ingrediens i matlagning, särskilt i soppor och grytor.

Hur man gör vört

Att göra vört är inte svårt, men det tar tid och tålamod. Här är en grundläggande guide för hur man gör vört:

Ingredienser:

 • 4 liter vatten
 • 1 kg kornmalt
 • 1 kg vetemalt
 • 50 g humle
 • 1 msk torkad pomeransskal
 • 1 msk korianderfrön
 • 1 msk ingefära
 • 1 kanelstång
 • 2 nejlikor
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk socker
 • 1 påse torrjäst

Instruktioner:

 1. Lägg kornmalten och vetemalten i en stor kastrull och tillsätt 4 liter vatten.
 2. Koka upp blandningen och låt den sedan sjuda i cirka 1,5 timmar. Rör om då och då för att undvika att malten bränner fast i kastrullen.
 3. Tillsätt humle, pomeransskal, korianderfrön, ingefära, kanelstång, nejlikor, salt och socker till blandningen. Rör om för att se till att allt är väl blandat.
 4. Låt blandningen svalna till rumstemperatur.
 5. Tillsätt torrjäst och rör om väl.
 6. Häll blandningen i en steriliserad behållare och täck med en ren handduk eller gasväv.
 7. Låt vörten jäsa i 3-5 dagar i rumstemperatur. Under denna tid kommer jästen att äta upp sockret i blandningen och producera alkohol.
 8. När jäsningen är klar, sila vörten för att avlägsna kryddorna och sedan hälla det i en annan behållare.
 9. Låt vörten mogna i 1-2 veckor vid rumstemperatur för att förbättra smaken. Förvaras i kylen efter mognad.

Näringsvärde

Vört är en näringsrik dryck som innehåller många viktiga vitaminer och mineraler. Det är en källa till B-vitaminer, särskilt vitamin B12, som är viktigt för att upprätthålla en hälsosam nervsystem och hjärna. Det innehåller också en betydande mängd järn, som är viktigt för att upprätthålla en hälsosam blodcirkulation. Vört är också en källa till antioxidanter, som hjälper till att skydda kroppen mot skador från fria radikaler.

Vanliga frågor om vört

Är vört alkoholhaltigt?

Ja, vört kan innehålla alkohol, men mängden beror på hur länge det har jäst. Vanligtvis innehåller hemgjord vört mindre än 1% alkohol, medan kommersiell vört kan innehålla upp till 2,5% alkohol.

Vad är skillnaden mellan vört och julmust?

Vört och julmust är båda traditionella svenska drycker som konsumeras under julhelgen. Men medan vört är en maltbaserad dryck som kryddas med olika örter och kryddor, är julmust en icke-alkoholhaltig dryck som vanligtvis innehåller kolsyrat vatten, socker och olika smakämnen.

Kan vört drickas året runt?

Ja, vört kan konsumeras året runt, men det är vanligare att dricka det under julhelgen.

Kan vört användas i matlagning?

Ja, vört kan användas som en ingrediens i matlagning, särskilt i soppor och grytor. Dess söta, kryddiga smak kan bidra till att förbättra smaken på olika maträtter.

Är vört hälsosamt?

Vört innehåller många viktiga vitaminer och mineraler, och det är en källa till antioxidanter. Men eftersom vört också innehåller socker och kan innehålla alkohol, är det viktigt att konsumera den i måttliga mängder för att undvika överkonsumtion av socker och alkohol.

Avslutningsvis

Vört är en traditionell svensk dryck som har en lång och rik historia. Det är en näringsrik dryck som kan konsumeras året runt, men det är vanligast under julhelgen. Att göra vört är inte svårt, men det tar tid och tålamod. Genom att följa några enkla steg kan du göra din egen vört hemma och njuta av dess distinkta smak och näringsfördelar.

Som med alla livsmedel är det viktigt att konsumera vört i måttliga mängder för att undvika överkonsumtion av socker och alkohol. Men så länge du njuter av vört med måtta kan det vara en hälsosam och läcker tillskott till din kost.

Tack för att du läste denna artikel om vört. Vi hoppas att du har lärt dig något nytt om denna traditionella svenska dryck. Om du har några frågor eller kommentarer, tveka inte att lämna en kommentar nedan.